»Den højere pris er forskellen på at eksistere eller ej«

For kartoffelavler Martin Søndergaard Jensen kommer dette års prisstigninger lige til øllet. Uden en højere pris var han formentligt gået konkurs.

»For os er den højere pris forskellen på at eksistere og ikke eksistere. Med de år, vi lige er kommet ud af, kunne vi ligeså godt have smidt håndklædet i ringen, hvis ikke der var sket noget,« siger Martin Søndergaard Jensen.

»Det har længe været noget møg at dyrke spisekartofler. Sidste år betalte jeg 4.000 kr. for at gå på arbejde hver eneste dag,« fortsætter han og tilføjer, at i år også startede dårligt, da han havde kartofler tilbage fra sidste års høst, som han solgte til meget lave priser.

Lave udbytter

Der er været stor forskel på markerne med spisekartofler, og det skyldes især det kolde forår.

»Nogle sorter har haft svært ved at komme i gang, men den seneste uges varme har hjulpet, så må vi se, om planterne indhenter det tabte,« siger han.

Der har desuden været slemme angreb af fritlevende nematoder, der ødelægger planterne og skaber huller i markerne.

»Der er pletter rundt i markerne, det kan være op til parcelhusstørrelse. Og generelt står planterne dårligt, der har manglet varme og omsætning i jorden,« siger han.

Det har sat planterne flere uger bagud, omkring en måned i forhold til sidste år.

»Jeg har aldrig i mine 15 år i kartoffelbranchen prøvet, at planterne har været sat så langt bagud,« siger han.

Faktaboks

Spisekartofler

Prisen på de danske spisekartofler starter altid med at være høj, omkring seks til syv kr. pr. kg. Men i takt med, at flere avlere høster, falder prisen drastisk. I år ser det dog ud til, at det er lykkedes avlerne at holde prisen på et højt niveau i længere tid end normalt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle