»Det er godt med tættere kontakt til slagteriet«

Rådgivningen skal resultere i bedre bundlinje hos leverandørerne, bedyrer rådgivere fra Danish Crown.

Når Danish Crowns slagtesvinerådgivere tager ud til landmænd, skal det først og fremmest resultere i bedre økonomi hos landmanden. Selskabets specifikke interesser tager andre i koncernen sig af. Derfor er det også svært at få øje på noget dilemma i, at Danish Crown er begyndt at rådgive slagtesvineproducenter. Det mener Preben Rohde Rasmussen og Heidi Boel Bramsen. De er konsulenter hos Danish Crown, som for et par år siden slog sig på rådgivning af slagtesvineproducenter med henblik på at forbedre resultaterne. Og Anders Beske, der er slagtesvineproducent, er glad for rådgivningen og i særdeleshed for at være kommet tættere på slagteriet.

»Det er godt med tættere kontakt til slagteriet. Før var Danish Crown bare nogle i Jylland, som slagtesvineproducenter kun så, hvis de fik salmonella. Ellers hørte vi ikke noget,« siger han.

Den fornemmelse sidder han ikke alene med, understreger Heidi Boel Bramsen, der indtil for seks uger siden var konsulent i KHL.

Anders Beske benytter da også mødet med konsulenterne til at minde rådgiverne om, at Danish Crown nu og da skal have grise med meget kort varsel – et budskab, de kan tage med hjem.

Sporadisk rådgivning

Tidligere har Anders Beske, Nakskov, mest støttet sig til dyrlægen og foderleverandøren. Havde han brug for en uvildig, hentede han ved sjældne lejligheder gode råd hos KHL i Kolding, men ikke hos den lokale rådgivning, der i øvrigt hører til i Sorø.

»Om de skal køre fra Sorø eller Kolding kan næsten være ligegyldigt,« siger han.

I dag kører de fra Horsens, hvilket ikke betyder noget for Anders Beske, der har en rådgivningspakke til fast pris.

Aftalt på Agromek

Det var i forbindelse med Agromek, at han blev opmærksom på den rådgivningspakke, han kunne købe hos Danish Crown, og nu får han så besøg fire gange om året.

»Når jeg trækker statistikker, ligger jeg lige under middel. Jeg vil op blandt de 25 procent bedste,« forklarer han som årsag til, at han er villig til at betale for rådgivning.

Preben Rohde Rasmussen har da også som det første kastet sig over dødelighed og foderforbrug, som skal ned, og daglig tilvækst som skal op. Kan man mindske dødeligheden med én procent og foderforbruget med 0,1, er der henholdsvis 6 kr. og 14 kr. at hente pr. slagtesvin. Ganget med 8.700 svin årligt kan det blive til en del, konstaterer han, som fint står mål med prisen på rådgivningen.

Indtil videre har DC haft succes med sin rådgivning. Ifølge Jacob Rasmussen, har de i gennemsnit for hver avler øget tilvæksten med 28 gram pr. dag, reduceret dødelighed med 0,31 procent og forbedret fodereffektiviteten med 0,06 FEsv pr. kg tilvækst.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle