»Det er sjældent set værre«

Maskinstationerne har travlt med at flytte gylle fra overfyldte tanke. Mange steder har jorden været for våd eller for frossen til at køre gyllen ud.

Landet rundt meldes der om store problemer med overfyldte gylletanke.

For selvom vi som bekendt for længst er forbi 1. februar, så kniber det mange steder med at få gyllen ud på markerne. I stedet bliver der kørt enkelte læs ud på pletter, hvor forholdene har været i orden, og så bliver der transporteret gylle på vejene til den store guldmedalje fra tank til tank. Nogle steder transporteres gyllen over lange afstande for at finde ledig kapacitet, lyder meldingen, når vi ringer rundt til maskinstationerne.

»Vi flytter rigtig meget mellem tankene. Det er 9 ud af 10, som skal have flyttet. Vi kører en time til halvanden med gyllen. Det er alarmerende. Det er sjældent set værre«, lyder det fra Kim Kold fra Bejstrup Maskinstation i Nordjylland.

Historisk vådt efterår

I sidste uge startede gyllesæsonen også for Hald & Hansen Maskinstation ved Holbæk. På førstedagen måtte gummigeden ud og trække den ene gyllevogn fri.

»Nogle steder kan drænene ikke følge med, og når du kommer med en 25 ton gyllevogn, så vejer det noget. Landmænd har problemer med at komme af med gylden, så vi har lejet nogle tanke og får også henvendelser fra landmænd, der har ledig plads«, siger Peter Hansen fra maskinstationen.

Bagtæppet for den svære start er det niende vådeste efterår siden 1874.

Ifølge DMI’s målinger faldt der således 62 mm regn ekstra i snit over hele landet i forhold til normalen.

Det betød, ifølge maskinstationerne, at mange landmænd ikke fik kørt gylle ud på det tidspunkt, og siden har januar fulgt op med at være 15 mm eller 22 pct. over normalen.

Hos Martin Børsting Maskinstation ved Skive genkender de behovet for at få flyttet gylle.

»Vi startede ud 1. februar og kørte søndag og har også været ude mandag tre steder. Det går fint, når vi kommer ud på noget græs. Der er mange, som lige skal have kørt lidt ud for at få lidt luft. Der er flyttet meget gylle«, siger Martin Børsting.

Kritisk på Sydals

Hos maskinstationen Sydals Gylle kalder indehaver Ole Nielsen situationen kritisk for en række kunder.

»Men det har ikke været til at køre ud endnu. Her har vi ikke fået nattefrost nok til, at jorden kan bære. Du kan roligt sende lidt herned. Ellers skal de til at have flyttet gyllen«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle