»Har vi overhovedet lært noget af nullerne?«

»Er vi sikre på, at de rådgivnings-højborge, der etableres i disse år, er det bedste for landmanden?« Bent Graversen tvivler.

Udviklingen i øjeblikket går mod få, meget store rådgivningselskaber. Men Bent Bjørndal Graversen er ikke overbevist om, at det er en optimal udvikling.

»Vi bygger nogle kæmpe »rådgivnings-højborge«, men det rummer i mine øjne den problematik, at den bedste størrelse af en rådgivning langt fra er den samme for alle forretningsområder. Har vi overhovedet lært noget af nullerne og strukturudviklingen? Af fejltagelsen om, at »bare det er stort, så bliver det godt?« Sagen er jo, at »kritisk masse« på økonomi ikke er det samme som på kvæg, svin, planter og miljø,« siger Bent Bjørndahl Graversen (53) formand for Lemvigegnens Lbf. siden 2008.

Stort ikke kun godt

»Jeg er derfor i tvivl om det, vi gør, er det, der er rigtigst for landmanden, som jo skal konkurrere med udlandet? Eller skal vi være mere åbne for at optimere inden for enkelte driftsgrene og så ellers samarbejde på tværs?«, siger Bent Bjørndahl Graversen. Han er selv formand for »SvineRådgivningen« i Midtvest, som netop har udvidet samarbejdet med Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) og Sønderjysk Lbf., (SLF).

Han er svineproducent med en årsproduktion på 12.500 slagtesvin. Indtil for nylig var han medejer af en svineproduktion i Ungarn, Dan-farm Hungary, som Firstfarms netop har købt. Han driver desuden vindmøller i Sverige, Tyskland og Danmark.

For nylig blev han valgt til sektorbestyrelsen for den nye sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse ved Seges.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle