»Ikke for stor, helst på Fyn og gerne røde køer«

Det skulle være på Fyn, der skulle være køer - og gerne de røde - men ellers ingen krav.

Johan Bebe og hans kæreste Anne Kathrine Kirkebæk Clausen er stort set alt det, som rådgivere og banker landet over håber på, at unge landmandsaspiranter er: De er veluddannede inden for landbrug og har erfaringer andre steder fra end hjemme hos mor og far. Og så interesserer de sig begge for økonomi og har sparet en million op.

Tag dog til Jylland

Men der et lille men. For da drømmen om et landbrug skulle realiseres, så var der måske alligevel »en lille snert af Morten Korch«, som virksomhedsrådgiver Per Kristensen fra Patriotisk Selskab udtrykker det. Selv siger Johan Bebe det sådan her:

»Vi ville blive på Fyn. Tæt på familie og venner. At der på den gård, vi overtog, allerede var røde køer, som jeg kendte hjemmefra, gjorde det bare mere perfekt.«

»Men Per Kristensen udfordrede vores ønsker«, supplerer Anne Kathrine.

»Vi måtte høre mange gange på, at vi da skulle tage til Jylland og købe en nødlidende kvæggård der. Og det var godt at få vendt den mulighed. Men vi blev altså bare endnu mere sikre på, hvad vi ville.«

Det blev Fyn

Det unge par, »der skal giftes til sommer«, endte med at købe en kvæggård ved Ringe med 130 køer og 155 ha dyrket jord. En lille smule Jylland er det så også alligevel endt med inde midt på øen, hvor der ud over køer nemlig både er sandjord og vandingsanlæg.

»Vi kunne godt avle kartofler på noget af jorden. Men indtil videre holder vi os til traditionelle afgrøder som græs, vårbyg og hvede. Nu koncentrerer vi os om at passe køerne,« fortæller Johan Bebe, der bevidst gik efter en ejendom, der ikke var for alt for stor.

»Jeg har ikke nogen drøm om at have 400 eller 600 køer og en masse ansatte. Jeg vil hellere passe marker og dyr end mennesker. Mange steder drukner de der stordriftsfordele, fordi man alligevel ikke kan holde fokus og være skarp hele vejen rundt. Så vil jeg hellere starte med noget, der er til at overskue.«

Det lange overdragelsesforløb har betydet, at Johan og Anne Kathrine føler sig godt hjemme på gården og ikke har været ude for ubehagelige overraskelser:

»Men vi har også haft tid til at undersøge alt, hvad der var relevant at undersøge. Gården ligger ned til Sallinge Å, og det har været vigtigt for os at tjekke, om der var nogle restriktioner, hvis nu vi gerne vil udvide. Det er der så heldigvis ikke,« fortæller Johan Bebe.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle