»Ingen vinder på, at jeg stopper produktionen«

Det er svært at forstå, at jeg ikke må udvikle produktionen på en måde, så både miljøet og velfærden for dyrene bliver bedre«.

Mælkeproducent Michael Bay Hansen står på en af de karakteristiske hatbakker ved Lindelse på Langeland og undrer sig.

Bakken er et af to områder på hans bedrift, der er omfattet af husdyrlovens ammoniakregler. Da reglerne blev indført i 2011, blev Michaels bedrift derfor underlagt særligt skrappe krav for fordampning af ammoniak. Det vil imidlertid aldrig kunne lade sig gøre at fastholde produktionen og samtidigt reducere ammoniakfordampningen til det niveau, der kræves.

Kan ikke opfylde krav

»Ligegyldigt hvad jeg gør, så vil jeg ikke kunne komme ned på de maks. 0,7 kg ammoniak pr. ha., der er kravet. Jeg har et projekt liggende med en ny stald til afløsning af den gamle. Det vil reducere udledningen af ammoniak med mere end en tredjedel, men stadig være langt fra nok til at opfylde kravene«, siger Michael Bay Hansen.

Når hans miljøgodkendelse skal revurderes, vil der blive sat en frist for afvikling af produktionen.

»Min produktion bliver reelt værdiløs, og jeg sætter naturligvis ingen nye projekter i gang. Det er en svær situation, som selvfølgelig fylder meget hos mig. Jeg er 46 år, og ville jo gerne fortsætte som landmand og udvikle min produktion. Som landet ligger, er det umuligt«, fastslår Michael Bay Hansen, der i dag kan ærgre sig over, at han har ladet §3-områderne afgræsse.

Usikker fremtid

Fremtiden på Rudbækgård er således usikker. En tilbygning til stuehuset for at give bedre plads til familiens børn er sat i bero. Og også de fem arbejdspladser er på sigt i spil.

»Jeg håber, vi skal fortsætte med at producere mælk. Sker det ikke, forsvinder der selvfølgelig også nogle arbejdspladser, og smeden og maskinhandleren tjener heller ingen penge. Det vinder ingen på, så jeg synes, der må kunne findes løsninger«, siger Michael Bay Hansen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle