»Man vænner sig hurtigt til 41 fod«

Sten Bilde kører som den første i Danmark med et 41 fod bredt skærebord fra Case IH. Det kræver jævne marker men har også åbenlyse fordele.

»Det kører ganske fortræffeligt. Men det er klart, at det kræver jævne marker.«

Ordene kommer fra landmand Sten Bilde, Djursland, der i år kører med Danmarks første Case IH skærebord på 41 fod. Skærebordet blev vist som en prototype på Agritechnica 2013 og igen i en salgsklar udgave, da den europæiske landbrugspresse i sidste uge så nye Axial-flow-tærskere til sæsonen 2015.

Skærebordet er et traditionelt bord men har variabel knivbund, der kan forskydes 57 centimeter for at tilpasse sig afgrødetypen. Riglen er lavet ud i ét stykke, mens selve indføringssneglen er delt i to med et centralt ophæng. De to knive, som overlapper hinanden på midten, trækkes fra en woblebox i hver side af skærebordet.

Kræver jævne marker

Sten Bilde har i år skiftet mejetærsker sammen med bordet.

»Jeg har de seneste 20 år kørt grønt - sidst en Lexion 770, hvor vi gik fra 30 til 40 fod. Så et bredt skærebord er ikke helt nyt for mig, og derfor var beslutningen om et bredt bord ikke svær, da vi skiftede mejetærsker. Vi kører med autostyring, så vi udnytter hele bordets bredde, og med et bredere bord tænker vi jo, at vi skal have færre vendinger,« siger Sten Bilde.

Men han påpeger, at markerne skal være jævne.

»På nær fem hektar er vores jord flad som en pandekage, og så går det fint. Men de fem hektar er svære at tage, så har man en større del med kuperet jord, så bør man vælge et mindre bord. Vi bruger også godt af stråforkorter, så vi har måske 20 hektar byg der ligger ned, men det går nok også,« vurderer Sten Bilde.

Til gengæld byder det brede bord på en række fordele.

»Hvis indføringen stopper, kører knivene videre, så vi rykker ikke afgrøden op af jorden, inden vi får stoppet.«

»Den nye maskine med hjul er mere manøvredygtig i forhold til den tidligere med bælter. Sammen med det brede skærebord betyder det, at vi kan vende maskinen og køre tilbage uden at skulle høste en platform til at vende på, når vi skærer igennem i en lang mark som her, hvor vi ikke kan komme til enden i et træk. Og med autostyringen passer trækkene jo, uanset hvordan vi kører,« påpeger Sten Bilde.

Brug for effekten

Da LandbrugsAvisen kører med i den røde Axial-Flow 9230, viser udbyttemåleren flere gange 12 ton hvede pr. hektar, og med snitteren i gang på maskinen er der brug for alle kræfter.

»Selve maskinen kører godt og er mere enkel i daglig service i forhold til vores tidligere mejetærskere. Den er mere brugervenlig i kabinen og tømmer væsentligt hurtigere af. Men der mangler hestekræfter i forhold til, hvad vi har været vant til. Tidligere var det ikke motoren, der satte begrænsningerne. Det er det her, hvor vi kører cirka 3,5 kilometer i timen. Så vi har måske ikke helt samme kapacitet.«

»Omvendt bruger vi måske mindre diesel. Med den grønne brugte vi omkring 1.000 liter på 12 timer. I går brugte vi 750 liter på 9,5 timer. Jeg har hørt flere i området, der i år kører langsommere end normalt. Så det kræver nok en sæson mere, inden vi kan vurdere kapacitet og brændstof nøjagtigt,« siger Sten Bilde.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle