I 2018 vil Større Jordbrug fortsat lægge kræfter i at få fjernet pesticidafgiften.
»Det kan godt være, at politikerne himler med øjnene, når vi siger det igen og igen. Men pesticidafgiften er en helt urimelig og idiotisk skat, som især går ud over special- og højværdiafgrøder. I virkeligheden er det en ekstra jordskat for de specialiserede plantavlere, for det er ikke den almindelige hvedemark, den belaster mest. Det er kartofler og roer og den slags. Større Jordbrug vil presse på for at holde det i toppen af L&Fs prioriteringer«, siger Frederik Lüttichau.
»Det lyder nemt, men er det ikke, for prioriteringer er altid til debat«.
Ejendomsretten for skud
Større Jordbrug vil i 2018 også prioritere arbejdet med ’de snigende angreb på ejendomsretten’, som når kommuner ’på helt usagligt grundlag konfiskerer jord til grundvandsbeskyttelse’ eller lægger el-ledninger ned hos landmænd på dårlige erstatningsmæssige vilkår.
Og så vil sektionen følge den fortsatte implementering af landbrugspakken med vågne øjne i håb om at få ’det gode landmandskab’ i centrum.
»For Større Jordbrug er det vigtigt, at vi passer på miljøet med godt landmandskab og ikke med datotyranni opfundet på et kontor. Det er derfor, vi arbejder med balanceregnskaber«, siger Frederik Lüttichau om mærkesagen gennem snart 20 år.
Repræsenterer produktion i L&F
Medlemstallet i Sektionen for Større Jordbrug har det sidste års tid ligget stabilt, og den tidligere ’sivning’ til Bæredygtigt Landbrug er ifølge Frederik Lüttichau stoppet.
»De, der var mest utilfredse med os, er løbet over til Bæredygtigt Landbrug, og dem, vi har tilbage, er dem, der godt kan lide os - vore kernemedlemmer. Dem har vi cirka 350 af. Dertil kommer 70 til 80 interessemedlemmer, som ikke nødvendigvis er medlemmer af Landbrug & Fødebarer«.
»Vi har stabilitet og får også nye medlemmer, men vil gerne invitere flere ind. Det er altid godt med mere produktion, som er den vinkel, vi repræsenterer i Landbrug & Fødevarer«.
Etisk jagt og ulovlige fælder
Jagt er et kerneområde for Sektionen for Større Jordbrug (SSJ), som glæder sig over det nye udsætningsforlig. Det giver mulighed for at udsætte op til 12 fugle pr. hektar.
SSJ har desuden været med til at lave en ny mærkningsordning for etisk og bæredygtig jagt sammen med Dansk Skovforening og Danmarks Jægerforbund. Foreløbig er ca. 30 af 70 til 80 store jagtkonsortier blevet certificeret.
»Mærkningsordningen giver værdibaserede regler for alle vilkår om jagt, så vi sikrer, at alt foregår etisk korrekt, uanset om det gælder udsætning eller behandling af anskudte og dræbte dyr«.
Frederik Lüttichau ærgrer sig desto mere over historier om ulovlige fælder på flere godser, som har verseret i pressen.
hac