»Pulverlagrene er en dyne over markedet«

370.000 ton skummetmælkspulver ligger på lagre rundt om i Europa, og det får køberne til at holde pungen i lommen.

Når man laver smør, får man skummetmælkspulver med.

Og almindeligvis er der en vis balance mellem de to på de internationale råvaremarkeder, men senest har kløften mellem de to produkter været historisk stor.

For mens smørprisen har været på et sandt himmelridt, er prisen på skummetmælkspulver samtidig styrtdykket.

Det skyldes bl.a., at EU’s støtteopkøb - de såkaldte interventionsopkøb - har opbygget historisk store pulverlagre, og det smitter af på mælkenoteringen, lyder det.

»Vi ser nogle mørke skyer på mælkemarkedet, og det skyldes især, at pulvermarkedet er i en form for nedsmeltning samtidig med, at smørret giver efter. Det er fint nok, at smørprisen er høj, men det kan ikke bære mælkemarkedet alene, og pulvermarkedet skal for alvor med op, hvis priserne skal op,« siger Troels Schmidt, chefanalytiker hos Agrocura.

Lige nu er priserne på skummetmælkspulver på et niveau, hvor der ville skulle købes op igen, men EU-Kommissionen holder igen med opkøb, fordi man netop vil væk fra den model.

Køberne holder igen

Ifølge Palle Jakobsen sætter pulverlagrene sit tydelige spor på markedet.

»De store pulverlagre er det, der holder priserne i ro. Bjerget gør jo, at køberne er helt tilbagelænede og afslappede, fordi de er sikre på, at det aldrig kommer til at stige i pris. Derfor ser de ingen grund til at dække af på lange kontrakter, og bjerget lægger en dyne over SMP-markedet, Og den dyne forsvinder ikke, før man finder en løsning for at få det afviklet,« siger Palle Jakobsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle