»Topigs Norsvins dyr imponerer«

Bertel Bovbjerg er begejstret for egenskaberne hos Topigs Norsvin-dyrene, som han mener kan give den bedste totaløkonomi for mange svineproducenter.

Siden marts har Bertel Bovbjerg været medejer og direktør for Bovbjerg Genetics A/S, der også tæller hans bror Henrik og den store økologiske svineproducent Bertel Hestbjerg som medejere.

Bertel Bovbjerg har trods sine blot 25 år store erfaringer med svineavl gennem sin opvækst på en opformeringsbesætning og stillinger på avl- og opformeringsbesætninger. Han tror på, at han har valgt rigtigt ved at involvere sig i svineavl baseret på Topigs Norsvin-genetik.

»Med det, jeg har set fra Topigs Norsvin-dyrene, er jeg overbevist om, at TN70-morrace kan give mange svineproducenter mulighed for at sænke fremstillingsprisen pr. gris«, siger han og fortsætter:

»Der har været meget fokus på grise pr. årsso, men man skal kigge på totaløkonomien, TN70 er en so, der helt bevidst ikke er avlet til at få fire grise mere end den selv kan passe. Du får i stedet højere fødselsvægt og fravænningsvægt, en højere egenfravænning og generelt mulighed for en maksimal performance pr. faresti. Pasningen er nemmere, og søerne har rigtig mange patter, så du ikke skal bruge mælkekopper el. lignende løsninger i farestalden«.

Han mener, at et afsluttet forsøg i Foulum viser, at TN70-sopolten er værd at satse på. I forsøget indgik DanBred-søer og TN70. Afkom fra begge grupper var baseret på sæd fra DanBred duroc-orner, og her gik TN70 forrest med bedst kødprocent, flere funktionelle patter, tungere grise, men mindre kuld. Tilvæksten var den samme fra 30 kg til slagtning, mens foderudnyttelsen ikke er registreret.

»Vi skal finde svineproducenter, som vil prøve vores polte af. Jeg er overbevist om, at de vil komme tilbage til os, når de oplever dyrenes kvaliteter«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle