»Vi er ikke bange for konkurrencen«

Et nyt svinegenetik-selskab med tidligere DanBred-besætninger blev stiftet for 14 dage siden. Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, forholder sig til den nye aktør Danish Genetics og DanBreds egen situation.

15. august blev Danish Genetics stiftet med tidligere DanBred-besætninger. Hvordan har du det med det?

Jeg ser dem som alle andre konkurrenter. Jeg er ikke bange for konkurrence på genetikområdet i Danmark og udlandet. Jeg mener, vi har nogle af verdens bedste avls- og opformeringsbesætninger i DanBred og tilsvarende avlsdyr. Samtidig har vi en fantastisk avlsafdeling i Seges Svineproduktion, som er med til at sikre, at vi også i årene fremover opnår store avlsfremgange, som vi har set gennem mange år. Vi kan også konstatere, at verdens største avlsselskab har valgt et samarbejde med en af vores tidligere avlere. Det ser jeg som et tegn på, at det, vi har skabt i DanBred, er genetik af højeste kvalitet.

Jeg ærgrer mig over, at vi ikke fik alle med i det nye setup med udvikling af vores genetik, som er til gavn for alle danske svineproducenter. De (besætningerne i Danish Genetics, red.) valgte en anden strategi.

Hvordan har I klaret jer, siden en række af jeres hidtidige avlere og opformeringsbesætninger trådte ud af DanBred?

Jeg hører fra vores avl- og opformeringsbesætninger, at de oplever en tilgang af nye kunder, og de har - så vidt jeg er orienteret - ikke mistet eller tabt kunder. De kontrakter på avlsdyr, som de tidligere besætninger efterlod, er blevet overtaget af vores eksisterende avlsbesætninger. Der er også tilfælde, hvor nogle opformeringsbesætninger er blevet avlere, så vi er oppe på det samme antal avlsdyr, som vi havde før opbruddet.

Mads Kring, formand for Danish Genetics, udtalte i sidste uge til LandbrugsAvisen, at han gennem årene har investeret mange midler i egne kunderelationer og eget salgsarbejde og mente, at det nye setup i DanBred efterlod ham som licensproducent. Kan du forstå hans valg om at indgå i Danish Genetics?

Vi har i processen forud for dannelsen af det nye DanBred forsøgt at tage højde for de enkelte avleres interesser, men de så større muligheder ved at stå udenfor og lave forretning ud fra det. Man må altid acceptere, at der er nogen, der vil noget andet.

Var det nødvendigt med en ny struktur i DanBred?

Ja, for vi ville have et setup, så vi kunne komme den situation til livs, hvor vi havde f.eks. tre sælgere af dansk genetik, som underbød hinanden. Det var ikke hensigtsmæssigt, og vi ville sikre os, at vi fik en fornuftig afregning for vores avlsdyr.

Kunne en opsplitning i DanBred være undgået?

Det har jeg tænkt meget over, men jeg tror, at tankerne om vores forretningskoncept var for forskellige. Vi arbejder ud fra fællesskabet og ser en fordel ved det, mens Danish Genetics vil arbejde på en anden måde. Jeg er ærgerlig over, vi endte, hvor vi gjorde, for jeg synes, vi gjorde et ihærdigt forsøg på at få tingene til at lykkes. Jeg tror ikke, vi kunne have gjort meget anderledes. Nu holder vi sammen og kigger fremad. De avlere, vi har nu, er yderst seriøse, og det gør mig fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden.

Hvordan påvirker opsplitningen jeres indtægter på genafgifter?

Vi ser ind i, at vores genafgifter i 2018 og 2019 bliver mindre end i 2017, som var et rekordår med 287 mio. kr. Men vi lander på et niveau, som vi så for tre-fire år siden, og så regner jeg med, at genafgifterne vokser igen.

Hvad får dig til at tro på en fremgang?

Vores strategi er fortsat at fordoble vores forretning til en omsætning mellem fire og seks mia. kr. Opsplitningen gør, at det kommer til at tage lidt længere tid, men vi kan klare os i konkurrencen, fordi vi står stærkt med avlere, avlsdyr og en dygtig avlsafdeling, som har flyttes os gennem tiden. Der er ikke noget, der tyder på, at vi ikke kan det fremover. Vi har inddraget genomisk selektion på alle avlsdyr, og det kan vi se helt klart gør en forskel.

Faktaboks

Bruddet 
i DanBred

  • En række tidligere DanBred-avlere og opformeringsbesætninger har dannet Danish Genetics, der blev stiftet 15. august.
  • Forud er gået en lang proces med at danne et nyt Danbred, der har til formål at løfte afsætningen af danske svinegener. Den løsning, der blev valgt, kunne flere ikke se sig i. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle