»Vi har prøvet stort set alt på markedet«

Med et effektivt klovplejemiddel og fast praksis omkring brugen af det kan digital dermatitis holdes på acceptabelt niveau.

»Vi har prøvet stort set alt på markedet. Men vi har ikke set nogen effekt før med Hoofoss«, konstaterer Carsten Gammelgaard, som efter et par år ikke bare har fået nedbragt antallet af smittede køer fra omkring landsgennemsnittet til i dag 20 procent, men også fået langt færre behandlingskrævende tilfælde af digital dermatitis.

Han tilskriver effekten den særlige formulering af Hoofoss, som har en meget lav pH og er ekstremt udtørrende. Hoofoss lægger en hinde af mineraler og salte på sår i klovspalten. Udtørringen modvirker bakterievækst i såret og hjælper heling og skorpedannelse i gang, mens hinden lukker af og beskytter mod det aggressive staldmiljø.

»Det er en oplevelse at se selv ganske store og åbne sår tørre ud og forsvinde, også på virkeligt alvorlige tilfælde af digital dermatitis. Vi kan se, når vi klovbeskærer, at de kan have sår, men de er sorte og har skorpe«, siger han.

Vigtig at holde ved

Normalt anbefales Hoofos brugt sammen med klovmadras til klovbadene for at sikre optimal dækning, og det har også været praktiseret på Lillebækgård. Men oplevelsen var, at madrasserne hurtigt blev ulækre og var svære at håndtere og rengøre. Nu fyldes der op til en vandstand på 45 mm dybde i gummikarrene til klovbadene, og de står ved robotudgangene et lille døgns tid, så alle lakterende køer passerer igennem dem flere gange, da malkefrekvensen er 2,7 malkninger pr. ko i døgnet. Kvierne vænnes til et månedligt klovbad, når de når løbealderen, og det eneste ’hul’ i dag i den forebyggende indsats er goldperioden, Her kunne rygsprøjten være en overvejelse værd.

Carsten Gammelgaard forventer ikke at slippe for klovbade, for han forventer ikke at slippe af med treponema-bakterien og digital dermatitis: »Jeg tænker, at vi kommer til at gøre det her altid. Det vigtige er ikke at slippe det, men være vedholdende og følge den faste rutine«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle