»Vi kan ikke gøre alt op i penge«

Et flertal i Roskilde Byråd har opfordret Folketinget til at forbyde alt salg af pesticider. Kun Venstre og Dansk Folkeparti stemte imod. Socialdemokrat Torben Jørgensen (S) er medunderskriver.

Hvorfor ønsker du et generelt forbud mod salg af pesticider i Danmark?

Vi synes, det er berettiget. Et eller andet sted skal vi tage fat. Jeg synes, vi har en udfordring.

Men dit eget partis miljøordfører på Christiansborg vurderer, at Danmark allerede har »verdens bedste grundvandsbeskyttelse«?

Det er jeg så ikke enig i. I Roskilde har vi f.eks. mange grusgrave, hvor man graver under grundvandsspejlet. Det er ikke en god sikkerhed, men det er ikke så lige til at gribe ind over for det, hvis vi ikke kan dokumentere problemerne. Vi tænker i konsekvenser på den lange bane.

Socialdemokratiet er med i en bred politisk aftale om pesticider - forbud er ikke på tale?

Det kan godt være, vores partikammerater ikke synes, vores forslag er brugbart, og så får det selvfølgelig en svær gang på jorden. Men i vores kommune vil vi gerne sende et signal til Folketinget om, at det her skal tages anderledes seriøst.

Har I undersøgt de samfundsøkonomiske konsekvenser af et pesticidforbud?

Nej, vi har ingen beregninger. Men vi ved, der findes kompensationsmuligheder. Jeg er sikker på, at landbrugets organisationer vil gå i brechen for landmændene, hvis de bliver pålagt udgifter.

Vil du sige, jeres henvendelse er baseret på følelser eller fakta?

Det ved jeg ikke, jeg er lægmand. Det er også følelser. Men jeg har kunnet læse, hvad de forskellige organisationer mener. Jeg ved, det handler om brød på bordet for landmændene. Men vi kan ikke gøre alt op i penge. Og jeg vil gerne være med til at sende det her signal af hensyn til vores efterkommere./hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle