»Vi kan spare en femmer pr. balle«

Med 1.500 baller wrapgræs om året er ny bindeteknik interessant for far og søn, Kaj og Klaus Jensen, med 120 limousine-moderdyr på Fyn.

Foliebinding er en ny teknik, hvor rundballerne bindes med to lag folie i kammeret i stedet for net. Derefter kan der spares to lag plastik i wrapperen. Hvorfor har I kig på den teknik?

»Vi forventer en besparelse i wrapperen ved at bruge 20 procent mindre plast. Det svarer til fire-fem kr. pr. balle, og vi bruger ca. 1.500 baller græs om året. Desuden kan vi presse ca. 30 procent mere i ballerne i forhold til den minibig-ballepresser, vi kører med nu,« forklarer Klaus Jensen, som også forventer at spare tid med en integreret løsning med rundballepresser og wrapper i kombination i stedet for den eksterne wrapper, der bruges i dag.

Er der andre fordele ved at slippe for nettet og kun have plastik om wrapballerne?

»Vi forventer da også at spare både tid og bøvl, når ballerne skal udfodres. Det er altid et frygteligt bøvl at få nettet af ballerne, og det bliver kun værre, når der kommer frost. Vi vil ikke have net på foderbordet,« understreger Klaus Jensen.

I fodrer fra denne vinter med wrapgræs i form af rødsvingel, som eller normalt ikke er noget, køer vil æde, hvis de skal afgræsse det. Men som wrapgræs går det fint. Hvorfor bruger I det?

»Vi har kun et begrænset jordtilligende, og rødsvingel kan vi få ved at skårlægge det og fjerne det fra lokale frøavlere med rødsvingel. De skulle ellers selv have været ude at pudse det af i efteråret. Men de sparer så afpudsningen og kan også få ekstra N-kvote, hvis der tages et slæt på minimum 500 FE/ha,« forklarer Kaj Jensen.

Er det ikke et bøvlet tidspunkt at tage slæt på?

»I år er kvaliteten bestemt i orden, faktisk bedre end gennemsnittet,« siger Kaj Jensen, der har fået skårlagt rødsvingelen med bånd, der samler hele arbejdsbredden i ét skår.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle