»Vi skal nærmest have opfundet hjulet«

Bredal præsenterer på Agritechnica deres innovative serie af kalk- og gødningsspredere med sektionskontrol og nyt foldbart sprederværk. Men medalje blev det ikke til.

Bredal tager til Agritechnica i år med en nyhed med så interessante egenskaber, at en innovationspris syntes nærliggende. Det er nærmere bestemt den innovative bugserede K-XE serie af kalk- og gødningsspredere med sektionskontrol og et nyt foldbart spredeværk, som næsten fordobler spredebredden. Spændende, men ikke nok til hverken sølv eller guld.

»Vi skal nærmest have opfundet hjulet for at deltage i konkurrencen«, siger direktør for Bredal, Anders Buhl, der - medaljer eller ej - glæder sig over den landvinding, som det nyudviklede sprederværk er, ligesom han har store forventninger til salget.

»Den store udfordring er at optimere produktionen, så vi kan producere flere K-XE- vogne og dermed imødekomme efterspørgslen. Lige nu er vi henne i april 2020 for levering af nye ordrer«, siger Anders Buhl.

2.200 kg i minuttet

Når XE-værket foldes ud hydraulisk, bliver de to spredetallerkner placeret med en indbyrdes afstand af seks meter og fødes via to kraftige transportbånd. Resultatet er, at arbejdsbredden øges til 48 meter med handelsgødning og op til 30 meter med kalk. Det er næsten en fordobling, da den maksimale spredning tidligere var 12-16 meter for kalk. Den nye standard i markedet udvider sæsonen for spredning af kalk.

XE-sprederværket tilbydes på de bugserede vogne K105XE, K135XE og K165XE, som alle kan anvendes til spredning af kalk og handelsgødning. Vognene har Isobus-styring og kan leveres med vejeceller, GPS-styret sektionslukning og kantspredning samt GPS-tildelingskort. Med et stort udvalg af spredetallerkner kan de optimeres til forskellige kalk- og gødningskvaliteter. Den største version, K165-XE, rummer op til 25 ton kalk, og alle tre kan sprede op til 2.200 kg i minuttet.

Prototype i 2017

XE-sprederværket blev vist som en prototype på Agritechnica i 2017. Interessen var meget stor, og nu er konceptet blevet færdigudviklet og omfatter også sektionskontrol. Siden den første visning er K-XE-vogne blevet produceret i et begrænset antal for at forbedre og opsamle erfaring. Fra årsskiftet sættes produktionen af K-XE på fuld kraft.

Hal 9, stand B14.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle