Åbent landbrug på cirka 20.000 gårde

Hele Danmark kiggede med, da I høstede i en uge, hvor Jais Valeur igen tog teten, og tyskerne lo af en bekymrende dum, grøn annonce

Jeg vil gerne ringes op om to emner til bladet«, stod der tirsdag i en SMS fra Niels Eghøj, konsulent i Agrovi og selv meget aktiv planteavler på Sjælland.

»1. Mobilsnak på store maskiner ved landevejskørsel giver dårligt omdømme«, skrev han videre. Og

»2. Giv en bybos børn en tur i mejetærskeren«.

Niels kunne fortælle om en mor, der havde ringet rundt til mange sjællandske landmænd for at få opfyldt den 12-årige søns brændende ønske. Han fik en time i den gule New Holland - og det glemmer hverken han eller moderen, næste gang man diskuterer landbrug med vennerne hjemme på Amager.

»Jeg ved godt, at vi har rigtig travlt i høsten, men når vi nu ikke har åbent hus arrangementer i år, så burde vi have tid til det«, var Niels Eghøjs budskab - plus det med mobilen, som også er værd at huske!

Helt åbent landbrug

Niels Eghøj har en pointe. I et godt år har Åbent Landbrug i september imponerende 85.000 gæster i et godt år, men 2020 er ikke et godt år. Coronaen betyder, at der kun tillades tre hold gæster på hver gård., og det er der jo ikke meget samfundskontakt i. Til gengæld er august 2020 nok den smukkeste og mest perfekte høstmåned i mands minde - og I har mange hundrede tusinde tilskuere samt en del, der gerne ville gæste jer.

En af forrige uges gæster var TV-fænomenet Peter Ingemann, der havde brug for en tur i en lollandsk mejetærsker til brug for et fjernsynsprogram næste år.

»Hvor mange franskbrød kommer der egentlig ud af en tank med ti ton hvede?« spurgte han. Måske skulle man med et skilt i marken give de forbipassende den information - det vil nok både imponere og overraske.

Jais tog tjansen -igen

Selv om Danish Crowns direktør Jais Valeur sikkert har travlt nok i disse corona- og ASF-tider, sagde han alligevel ja, da udenrigsminister Jeppe Kofoed bad ham blive formand for et af otte »efter-corona-genstartsteams«, alle med en af erhvervslivets topchefer i formandssædet. Helt på samme vis som da den samme regering nedsatte klimapaneler, også dengang med Valeur som fødevareindustriens mand.

Jais Valeur bliver dermed mere og mere manden, der tegner fødevareindustrien på samme måde som Martin Merrild tegner primærsiden. Begge er praktiske mænd, der selv direkte har hånden på kogepladen, og det er den slags, regeringen og andre lytter til. De vil ikke nøjes med embedsmænd, professionelle lobbyister og diverse universitetsfolk, hvilket vel egentlig er en sympatisk tanke.

Roundup-frie kartofler

Hvis nogen føler, den danske debat om landbrug og miljø er hård, har de ikke været i Tyskland. Tyske landmænd har nok stadig nemmere vilkår end danske, men det er hastigt ved at blive ændret, og tonen i debatten er hård og ond.

De grønne går direkte i kødet med en valgplakat med slagordet: »At være grøn er også at kunne spise kartofler uden glyphosat«. De tyske landboforeninger har forsigtigt fortalt, at hvis man sprøjter Roundup på kartofler, dør de, men det får ikke de grønne til at ændre plakaten.

Når det gælder glyphosat, gælder faglige argumenter ikke. Det ved ikke mindst ejeren af Roundup, tyske Bayer, der har opgivet retssager og hensat 85 mia. kr. til forlig med over 100.000 amerikanere, der hævder at være blevet syge af produktet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle