Ærkefjender går sammen om storpelseri: Ellers overlever ingen af os

To pelserier lægges sammen for at holde prisen på pelsning nede.

De havde ikke talt med hinanden i næsten 20 år. Som ejere af hver sit pelseri havde Anders Jensen og Franz Struntze været ærkefjender og kæmpet benhårdt om hinandens kunder.

Men en dag i vinter var det blevet nok for Anders, der greb sin mobiltelefon og ringede til Franz.

"Jeg sad i bilen og var lige ved at køre galt, da Anders ringede til mig. Det var ikke et opkald fra ham, jeg havde ventet allermest", fortæller Franz Struntze.

I over 20 år havde de fægtet med hinanden om at få så mange minkavlere som muligt til at pelse deres mink på hver deres pelseri. Med blot 50 km mellem deres to pelserier i Aars og Kongerslev gik kampen fra farm til farm, hvor de sloges om hver eneste kunde.

Men den vinterdag ringede Anders Jensens med et tilbud, der overraskede Franz Struntze så meget, at han nær havde kørt galt.

"Anders fortalte, at han ville sælge sit pelseri. Det havde jeg ikke lige ventet at høre fra ham. Men det giver faktisk rigtig god mening for os begge to, at vi slår os sammen i stedet for at bekrige hinanden", siger Franz Struntze.

Med henholdsvis 750.000 skind pelset på Franz Struntzes pelseri Danpels i Aars i vinter og 450.000 skind på Anders Jensens pelseri Dalsgaard Pels i Kongerslev er der tale om to af landets mellemstore pelserier, der begge kiggede ind i en svær situation. 

Antallet af minkavlere er faldet med rekordfart i de senere år, og da udviklingen ikke ser ud til at vende foreløbig, kunne de begge to se frem til et yderligere fald i antallet af pelsede skind på omkring 20 eller 30 procent i løbet af de kommende to år.

"Hvis ikke vi slog os sammen, ville det ende med, at vi udsultede hinanden. Vi har mange faste omkostninger, som vi kunne se frem til skulle dækkes af måske op til en tredjedel færre skind. Det ville betyde højere priser for at få pelset, og det er ikke lige det, minkavlerne har brug for lige nu. Det kunne også ende med at tage livet af både mit og Franz’ pelser", siger Anders Jensen.

Kort fortalt blev enden på det uventede telefonopkald, at Anders Jensen solgte sit pelseri til Franz Struntze, og i dag er Anders ansat med kundekontakt som et af sine ansvarsområder på pelseriet, der fortsætter under navnet Danpels.

"Til vinter sigter vi mod at pelse lidt mere end én mio. mink. Det gør os til et af landets allerstørste pelserier, og det giver nogle stordriftsfordele, så vi stadig kan holde prisen på en pelsning nede på et fornuftigt niveau", siger Franz Struntze.

"Vi flytter alle Anders’ flåmaskiner til Aars, hvor al pelsning skal foregå fremover. Det giver et bedre flow og nogle besparelser".

Franz Struntze regner med, at Danpels i den kommende pelsningssæson kan holde det samme prisniveau som i den netop forgangne sæson. Det vil sige mellem 22 og 28 kr. pr. skind, alt efter hvornår man vil have skindene pelset, og hvor mange skind man skal have pelset.

En rundtur på Danpels afslører, at der på pelseriet står maskiner, som ikke findes på nogen andre pelserier i hele verden. Franz er oprindelig uddannet smed, og kombineret med hans store interesse for at forfine arbejdsgange er det blevet til en del opfindelser, der har gjort pelsningen mindre løntung.

"En del at processerne på pelseriet sker fuldautomatisk, hvor de på andre pelserier foregår med håndkraft. For eksempel har vi robotter, der automatisk sætter inderposer på tanerne, trækker skindene af tanerne, børster skindene og måler deres længde", fortæller Franz Struntze.

Faktaboks

Danpels ApS:

  • 1.5.2020 har Franz Struntze købt Dalsgaard Pels af Anders Jensen, der nu er ansat på pelseriet i sæsonen
  • Franz Struntze og Anders Jensen har haft pelseri siden hhv. 1998 og 1999

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle