Øko-fond har appetit på flere landbrug

Økologisk Jordbrugs-fond tæt på at have investeret hele aktie-kapitalen to år før planlagt. Nu planlægger fonden at tredoble aktie-kapitalen, så den kan købe mere jord.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, som opkøber landbrugsjord og forpagter den ud til unge økologer, har vind i sejlene og er klar til at vækste: Mindre end to år efter, at den blev stiftet, har fonden opkøbt fem landbrugsejendomme og flere opkøb er i støbeskeen.

»Vi har seks-syv investeringer i proces lige her og nu. I Nordjylland, på Fyn og på Sjælland. Hvis bare halvdelen af dem bliver til noget, har vi brugt hele vores aktiekapital op«, siger Kim Qvist, direktør i fonden og datterselskabet Dansk Økojord A/S.

Dansk Økojord har 668 personer og virksomheder i ryggen som aktionærer. Da aktierne blev udbudt i efteråret 2017, var det med et mål, at den tegnede kapital på 27,3 mio. kr. skulle være i arbejde i 2020-2021.

»Som det ser ud nu, får vi brugt pengene allerede i 2019«.

Stor interesse

Baggrunden for fondens ønske om at vækste er ifølge Kim Qvist, at mange unge, der ønsker at etablere sig som økologiske landmænd, har vist interesse for samarbejdet med fonden, bl.a. fordi det kan være deres eneste chance for at komme i gang.

De unge opsøger selv fonden, når de har forelsket sig i en ejendom. Og hvis deres planer og indstilling derefter matcher fonden og dens ledelse, kan de være heldige at blive forpagtere hos Dansk Økojord, som opkøber jorden, mens de selv kan nøjes med at investere i bygninger og maskiner.

»Pengeinstitutterne har over en bred kam måttet foretage massive nedskrivninger på landbrug. De stiller store krav til de unge«, siger Kim Qvist.

»Mig bekendt er der ingen, der er kommet under et krav på 18-20 pct. i egenkapital. Når man ser på gennemsnitspriserne på et dansk landbrug, er det et krav, som, sagt på jysk, er ret svært for de unge at opfylde«.

Vil tredoble kapital

Kim Qvist håber nu på at få grønt lys til at tredoble aktiekapitalen, så Dansk Økojord kan udvide sin virksomhed. Den sag bliver afgjort ved fondens generalforsamling 27. maj - den første i fondens korte historie.

»Vi går efter at udvide den nuværende aktiekapital på 27,3 mio. kroner med yderligere 52 mio. kroner. Hvis vi får grønt lys, kommer vi samlet til at stå med en aktiekapital på ca. 80 mio. i Dansk Økojord«.

Fonde i fremgang

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er ikke den eneste fond i vækst: Også Samsøkologisk, Foreningen Andelsgaarde og Liv Salling er eksempler på almennyttige fonde, der går med planer om at udvide.

I vækst er også udenlandske investeringsselskaber som Farm Company med investorer fra England, Hong Kong og Holland. Selskabet nåede i januar 1.600 hektar fordelt på fem danske landbrug. Fire gange så meget, som Dansk Økojord har opkøbt til nu.

»Man skal bare gøre sig klart, at når en udenlandsk fond køber 1.600 hektar, er det ikke, fordi den vil bygge bro mellem by og landbrug, eller ønsker økologi, biodiversitet eller at sikre generationskiftet. Så er det for at tjene penge«, siger Kim Qvist.

 

Faktaboks

Kort om fonden

  • Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er stiftet i efteråret 2017 af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.
  • Datterselskabet Dansk Økojord A/S stiftet i februar 2018 køber jord og gårde.
  • Dansk Økojord har en aktiekapital på 27,3 mio. kr., som nu ønskes udvidet til 80 mio. kr.
  • Der er p.t. opkøbt fem ejendomme, 6-7 mere er ’i pipelinen’.
  • Fondens formål er tresidet: At fastholde og øge det økologiske areal i Danmark. At bidrage til generationsskiftet. At bidrage til mere natur og bedre miljø.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle