Øko-kyllinger i simpelt set-up

Økologiske kyllinger kan i mindre målestok produceres i simple rundbuehaller og på lejet jord. Det gør produktion interessant - især for yngre, mener rådgiver.

Hvorfor er produktion af økologiske kyllinger værd at gå ind i?

»Der er en stigende afsætning for økologiske kyllinger, og forbrugerne vil i de kommende år aftage mere, end der kan produceres i dag. Det bør generere en fornuftig driftsøkonomi.«

Produktionen kan ske i flytbare haller på lejet jord, mener du. Hvorfor er det interessant?

»Det gør kapitalbindingen langt mindre end ved de traditionelle driftsgrene i landbruget. Det vil være muligt at starte med at forpagte jord, lægge det om til økologisk og sætte flytbare haller op. Suppleret med starterhold evt. i en bestående bygning, vil det være muligt at opbygge en produktion for en investeringssum mellem 500.000 og 1 mio. kr.

Hvordan skaffer man finansiering til et projekt, hvor man ikke ejer noget andet end besætning og løsøre?

»Finansieringen er en udfordring, fordi kreditgiverne ikke kan tage pant i noget. En hvis egenkapital vil være nødvendig. Produktionen af økologiske kyllinger har et højt flow, da opdrætstiden er 60-70 dage, så der vil være et løbende cashflow og dermed mulighed for løbende at afdrage gæld og spare op i virksomheden.«

Hvilke faldgruber er der i kyllingeproduktionen?

»Som med anden animalsk produktion handler det om at opnå en sund og velfungerende besætning. I forhold til produktion af kyllinger skal man også være opmærksom på at sikre sig en aftale med en aftager inden man investerer. Desuden er der ikke et sikkerhedsnet i form af et andelsselskab, så det typisk ikke muligt at lave meget lange aftaler med aftager. Lejer man jord til produktionen bør man også sikre sig en lejeperiode på minimum fem og gerne ti år.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle