Øko-mælk bliver en mangelvare

Kvæg- og mejerifolk fastholder strategien og forudser, at der igen bliver mangel på den økologiske mælk.

Økologien overlever finanskrisen. Selv om nogle forbrugere lige nu vælger en liter mælk til 3,95 kr. frem for den økologiske til næsten det dobbelte, kan den økologiske mælk i løbet af få år blive en mangelvare.

Det forudser mejeribestyrer Leif Friis Jørgensen, Naturmælk i Broderup ved Tinglev, og han bakkes op af branchefolk. :

"Vi har en stigning i salget på hjemmemarkedet og til eksport målt på volumen, og vi har haft en betydelig større omsætning i den seneste periode, end vi har haft i lang tid, og større end vi har haft tidligere," siger Leif Friis Jørgensen.

"Det store problem kan meget snart blive, at vi kommer til at mangle økologisk mælk herhjemme. For en stor del af landbruget er toget kørt, når vi snakker omlægning. De har sigtet på volumen, og det giver praktiske problemer for eksempel med afgræsning," siger Leif Friis Jørgensen.

Formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard kigger også ud over den øjeblikkelige krise:

"Vi har et klart mål om fordoble produktionen af økologi mellem 2015 og 2020. Om forbrugerne er foran, så det sker før, så er vi kun glade," siger Evald Vestergaard.

Flere kvæg- og mejerifolk inden for økologien mener, at Arla Foods taler kvalitetsvarerne ned her under finanskrisen. De mener, at mange forbrugere faktisk holder fast i de økologiske brands, og at især de små mejerier klarer sig forholdsvis pænt og dermed også kan afregne en smule bedre:

"For mælkeproducenterne betyder en ti-øre meget lige nu," siger en producent.

Fortrøstningsfulde

"Vi opfordrer mælkeproducenterne til ikke mindst nu til at kigge på alternativer til store investeringer i nye stalde. Men vi er klar over, at skal vi fastholde en kontinuerlig tilgang, skal der være en væsentlig ekstra gulerod, ellers tror de mere på stordriften," siger Evald Vestergaard.

I Dansk Landbrugs Økologisektion er formand Uffe Bie også fortrøstningsfuld. Han mener, det er svært at sammenligne økonomien i de konventionelle og økologiske bedrifter, da jordtilliggendet er afgørende:

"Nogle med en for lille egenproduktion af foder og en foderaftale lavet på det forkerte tidspunkt står i en vanskelig situation," siger Uffe Bie. Han håber, at meldingerne om øget salg holder og tror på, at interessen for at omlægge fastholdes:

"Der var faktisk en pæn tilgang, da Arla i april valgte at sætte proppen i. Arla Foods fastholder strategien, og når afsætningen er tilbage, er de klar til at hive proppen ud igen," siger Uffe Bie.

Tidligt op - uden løn

På mejeriet i Broderup tror mejeribestyreren på kvalitet som en afgørende faktor:

"Fratrækker man udgifter til kørsel og moms, så er der hverken noget tilbage til butikken, mejeriet eller landmanden, når en liter mælk koster fire kroner. Og så er det jo, man kan stille spørgsmålet til forbrugeren, om det er en rar fornemmelse at drikke en mælk, som en landmand er stået tidligt op om morgenen for at producere - uden at få løn for det," siger Leif Friis Jørgensen.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle