Øko-regler bør lempes en smule

Regler forhindrer store bedrifter i at omlægge, så mejerierne kan leve op til efterspørgslen, mener mejerierne.

Der skal files på det økologiske regelsæt.

Det er helt fint med regler for afgræsning. Men spørgsmålet er, om det skal ske på store arealer og dermed blive et uoverstigeligt problem for de helt store besætninger, mener formand for Mejeriforeningen Bent Juul Sørensen.

Forleden kunne hans direktør Michael Stevns på generalforsamlingen aflevere det glade budskab, at økologien blomstrer. Efterspørgslen stiger, og i både ind- og udland vil forbrugerne have økologiske fødevarer. I dag er 28,5 procent af al drikkemælk solgt herhjemme økologisk, viser en opgørelse.

Men mælken mangler. Selv om Danmark med 420 mio. kg eller næsten ti procent økologisk produktion i forhold til den samlede produktion ligger i top, er der brug for endnu flere råvarer. Eksporten ligger på mellem 50 mio. og 100 mio. kg, og en stor del af eksporten er råmælk til den tyske produktion.

"Vi vil selvfølgelig helst eksportere forædlede produkter, deri ligger fortjenesten. Men kan vi eksportere råmælk og tjene næsten det samme, er det helt fint," siger Bent Juul Sørensen.

Han forklarer, at det er svært at få flere til at gå over til økologisk produktion:

"Vi sætter fokus på, at der er steder, hvor det er svært at få miljøtilladelser. Så kan man udvikle bedriften ved at vælge økologien. Men jeg må erkende, at det kun er få der går den vej," siger Bent Juul Sørensen.

Det gælder også i bestyrelsen for Mejeriforeningen, hvor der nu ikke er en eneste økolog:

"For tyve år siden gik man meget op i racen. For ti år siden var man enten økolog eller konventionel. I dag repræsenterer alle leverandører til mejeriet," siger Bent Juul Sørensen.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle