Økofond laver minus igen

De første år har budt på store underskud for Naturfrednings-foreningens fond. Men opkøbene ræser derudaf - og direktør forventer, at det hele snart vil ende i plus.

For andet år i træk er der underskud i selskabet Dansk Økojord, der er sat i verden for at styrke den økologisk udbredelse i Danmark af Dansk Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.

Første driftsår endte i minus på bundlinjen på 2,4 mio. kr. og 2019 fortsatte linjen, med minus på 1,3 mio. kr. før skat.

De store underskud er dog forventet, siger direktør Kim Qvist.

»De første tre år var planlagt med underskud, fordi det er en indkøringsperiode. Før vores penge er postet i investeringer, begynder vi ikke at tjene penge«, siger han og tilføjer:

»Vi er faktisk foran planerne, så måske kommer vi i hus allerede her i år tre til, at det kan løbe rundt«.

Det er nemlig gået hurtigere end forventet for fonden at købe de økologiske hektar, som er det afgørende mål for aktionærerne.

Indtil videre har selskabet købt over 400 hektar og Kim Qvist forventer, at der inden 2020 er omme er 600-650 hektar på fondens bøger. Kun 20 procent af jorden var økologisk i forvejen.

Hvor det sidste år var let at købe jord op, mærker Kim Qvist mi mere konkurrence.

»En af vores største konkurrenter er udenlandske kapitalfonde. Samtidig har nogle svinbønder fået det rigtig godt og de vil gerne købe mere jord. Det kan trykke priserne opad«, påpeger han.

Fra 7 til 210 hektar

Det er forpagtere, der står for driften af de mange hektar. Typisk sælger fonden stuehuse og driftsbygninger videre til forpagterne, idet fonden udelukkende ønsker at eje jord.

Størrelsen på ejendommene er typisk små, set i forhold til det gængse landbrug i dag.

»Vores mindste landbrug er på 7 hektar og det største på 210, så det siger lidt om vores diversitet. Men vi kigger ikke på størrelse, men på indtjeningsevnen. Der er jo ikke sammenhæng mellem størrelse og indtjening i dansk landbrug«, siger Kim Qvist.

Indtil videre har fonden fået aktionærer til at skyde sammenlagt 30 mio. kr. ind - og med gearing via realkreditbelåning betyder det, at fonden kan købe for i alt 90 mio. kr. jord. Af disse penge er der brugt 52 mio.

»Vi er i proces med at købe for yderligere 17 mio. kr.«, fortæller Kim Qvist, der fortsat håber, at det vil lykkes at få aktionærer til at skyde sammenlagt 80 mio. kr. ind inden udløbet for tegning af aktier i 2024.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle