Økokøer lever længere

I gennemsnit lever en økologisk malkeko tre en halv måned længere end en konventionel

Lavere dødelighed og lavere udskiftningsprocent er grunden til, at økologiske køer lever længere end deres konventionelle søstre.

Det viser en ny undersøgelse gennemført at Landscentret og Agrotech.

I gennemsnit dør fire procent af de økologiske køer i den tid, de malker. Seks procent af de konventionelle søstre dør - og de dør, før de økologiske køer.

Til gengæld er økologiske kvier ældre, når de bliver sat ind i produktionen. Forskellen i laktation er tre måneder, som de økologiske køer malker længere end de konventionelle. Det er især for de ældre køer, at der er stor forskel på dødeligheden i konventionelle og økologiske besætninger.

Mindre udskiftning

Udskiftningen i de økologiske besætninger er som nævnt også mindre end i de konventionelle.

Forskerne bag undersøgelsen vurderer, at det generelt er en højere grad af stabilitet i de økologiske besætninger, der er årsagen til, at færre køer skiftes ud.

En logisk konsekvens af den lavere dødelighed er, at økologerne slagter flere køer end deres konventionelle kolleger. Der er simpelthen flere køer at slagte af, og den økonomiske fordel, ved at slagte i stedet for at aflive, er helt indlysende.

Undersøgelsen er baseret på tal fra 2.813 besætninger, hvoraf de 309 var økologiske.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle