Økologi er holdninger og håndværk

DEBAT?

I sin leder i seneste nummer af LandbrugsAvisen mere end antyder chefredaktøren, under overskriften »Økologernes skillevej«, at økologerne i Økologisk Landsforening og jeg personligt skulle være fundamentalt uenige med økologerne i L&F om, hvor vidt økologi også kan og bør være stordrift. Jeg kvitterer for, at LandbrugsAvisen vil skabe debat om økologien, men lederen ser meget stort på nuancerne, når man foregøgler læserne, at jeg personligt og som formand ikke går ind for stordrift.

Jeg arbejder selv i en landbrugsvirksomhed, som har en omsætning på en kvart milliard kroner og driver bl.a. 500 hektar dansk økologisk jord. Det gør mig hverken til mere eller mindre økolog end min kollega, som dyrker 10 hektar økologisk frugtplantage. Når danskerne på søndag besøger 73 økologiske mælkeproducenter på Økodag, så vil de se gårde med 800 – 1.000 køer, og de vil se gårde med en tiendedel af det antal køer. Men de kommer alle sammen på græs, og de er alle sammen økologiske. For økologien rummer det hele. Både bredden og dybden.

Økologi handler for mig ikke om størrelsen på bedriften, det handler om de holdninger, man har til sit håndværk som landmand. Stor som lille. Hvad angår organisatorisk interessevaretagelse for »store« økologer, så skal jeg venligst oplyse chefredaktøren om, at Økologisk Landsforenings organisationsprocent er størst blandt de »store« brug.

Når lederen insinuerer, at jeg er imod industrilandbruget, så er det til gengæld delvist rigtigt. Jeg er dybt bekymret for følgerne af den massive satsning på meget få industrianlæg til fremstilling af konventionelle svin. Men det er en helt anden historie, som ikke har noget som helst med økologisk stor- eller smådrift at gøre.

Og vi skal videre med økologien. Vi skal videre både i dybden og i bredden og skabe forandring og fornyelse, og alle gode kræfter skal være med. Heldigvis har vi en høj grad af enighed blandt økologer i Danmark at tage afsæt i.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle