Økologer fik 176 bøder i 2008-2011, men det er små bøder og nok ikke muligt helt at undgå dem, siger formand og myndigheder.
Næst efter brud på medicinlovgivningen får landmænd flest bøder for ikke at overholde økologiloven. I 2008-2011 fik økologer 176 bøder af myndighederne. Det viser dataudtræk fra NaturErhverv- og Fødevarestyrelsen, som LandbrugsAvisen har fået aktindsigt i.
Men det er små forseelser og ikke mange i det store hele, påpeger myndigheder og brancheformand.
"Inden for økologi udfører vi 100 procent-kontrol, hvilket vil sige, at alle økologer bliver kontrolleret mindst en gang om året. Og så er knap 50 bøder, ud af de næsten 2.900 kontroller vi udfører om året, en lille procentdel," siger Lena Tinghuus, akademisk medarbejder i NaturErhvervstyrelsens Center for Jordbrug, Økologi.
Små overtrædelser
Økologi-formand Uffe Bie fremhæver, at der er tale om små overtrædelser.
"Det er vigtigt at skelne mellem, hvilke typer overtrædelser, der er tale om. Er det grove overtrædelser med egenbehandling af syge dyr, eller er det, fordi der ikke er helt styr på papirerne. Der viser statistik mig, at der typisk er tale om mindre overtrædelser og bøder i størrelsesordenen 1.000-1.500 kr.," siger Uffe Bie, formand for L&F, Økologi.
Han og Lena Tinghuus nævner desuden, at økologiloven er meget bred, og det er sandsynligvis også en af forklaringerne på, at der er 44-47 overtrædelser om året.
"Det kan både være gødningsovertrædelser, parallelavl eller brug af ikke-økologisk foder. Der er mange regler, som vi økologer skal overholde," siger Uffe Bie og tilføjer, at økologerne altid skal arbejde på at overholde loven og have fokus på de steder, hvor det kan give troværdighedsmæssige problemer.
Kan ikke undgå fejl
NaturErhvervstyrelsen mener også, at et eskaleringsprincip i økologikontrollen betyder, at en lille forseelse med tiden kan blive til en bøde.
"Når vi kontrollerer hver eneste bedrift hvert år, kan en lille forseelse fra det ene år blive opgraderet til en bøde det næste år, hvis man ikke har fået styr på det," siger Lena Tinghuus og tilføjer:
"Vi mener, at antallet af bøder er relativt lavt, og det vil nok aldrig være muligt ikke at lave fejl."
33 39 47 50