Økologien kan godt håndtere nye sædskiftekrav

Af Økologikonsulent Ninna Boesen, VKST

Nye sædskiftekrav for økologer forventes at træde i kraft pr. 1. august 2022.

20 pct. bælg-afgrøder som hovedafgrøder i sædskiftet. Bælg-afgrøder defineres som:

  • Min. 15 pct. kløver i kløvergræs (regnes efter vægtprocent)
  • Min. 50 pct. bælgplanter i bælgsæd (regnes efter frøantal). 50 pct. af sædskiftet skal bestå af kulstoflagrende afgrøder.

Kulstoflagrende afgrøder defineres som:

  • Græs, kløver- og lucernegræs
  • Efterafgrøder og græsudlæg
  • Flerårige afgrøder

For planteavlere i Østdanmark kan det blive en faglig udfordring, men ikke en umulighed, at leve op til kommende sædskiftekrav. Ønsker du hjælp til at vælge den rette strategi? Økologisk VKST tilbyder gratis fremtidstjek, hvor vi regner på dine muligheder og hjælper dig med at tage den rigtige, velfunderede beslutning.

Krav om bælg-afgrøder

Lander kravet om bælg-afgrøder på 20 pct. (som vi arbejder for og ikke de 25 pct., som også er drøftet), vil du kunne opfylde kravet med ærter el. hestebønner hvert 5. år. Anbefalet afstand i sædskiftet mellem disse to arter er 5 år. For at løsne sædskiftet lidt kan du introducere lupin. Lupin deler nemlig ikke så mange sædskiftesygdomme med hestebønne og ært.

Nogle frygter, at det bliver svært at dyrke vinterraps i disse sædskifter. Det er nu ikke noget nyt, at vi i Østdanmark dyrker raps med forfrugt konservesærter. Dette giver som regel de bedste udbytter. Sædskifter, som indeholder både vinterraps og hestebønner/ærter med et par års mellemrum, er heller ikke usædvanlige. Fagligt tør vi godt stå inde for disse sædskifter.

Der er gode priser på både hestebønne, ært og lupin, så økonomien behøver ikke at tage skade af de nye krav. Bælgsæd kræver dog mere opmærksomhed på ukrudt, end korn typisk gør. Her kan det være en fordel at blande korn i. Du opfylder kravet, så længe antal bælgsædsfrø ligger på min. 50 pct. Tjek dog med grovvaren, om de vil tage imod din blanding.

Er du en af dem, som rammes af de kommende restriktioner for brug af ikke-økologisk husdyrgødning? Det vil være oplagt at introducere 10 pct. kløvergræs i dit sædskifte. Det vil øge nærringstofferne i dit sædskifte og sanere mod ukrudt. Ring til Økologisk VKST for en beregning af, hvad det vil betyde for din økonomi.

Krav om kulstof- lagrende afgrøder

Har du efterafgrøder på 50 pct. af dine marker, opfylder du kravet om kulstoflagrende afgrøder. Har du så ovenikøbet har frøgræs eller andre græs- eller flerårige afgrøder, er du godt på vej.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle