Økorådgivning gennem samarbejde

Jørgen Lykkemark bryder sig ikke om Ib Jensens advarsel om, at vi risikerer at falde i søvn, hvis vi ikke konkurrerer med hinanden. Alt er faktisk i sin skønneste orden, som det er, synes han. Vi har samlet rådgivningen mest muligt og dermed gjort den rationel. Det eneste problem i denne skønneste orden synes at være rådgivningen fra Økologisk Landsforening, som Landbrugsrådgivning Syd har tilladt sig at gøre brug af.

Jeg synes, at Lykkemarks holdning til konkurrenceforholdene omkring rådgivningen til landmænd er for udynamisk - måske skulle man sige gammeldags. Vi er ikke længere en stor gruppe landmænd, som kan sætte dagsordenen. Dét, at der - især på Sjælland - er blevet færre landmænd, og at mange landmænd finder deres egne nicher, gør, at rådgivning i dag kræver dyb viden på mange specialområder. Samtidig sker der hurtige skift i, hvad landmænd har brug for rådgivning om, derfor er der behov for samarbejdsrelationer med folk som har meget forskellig viden.

Behovet for dynamisk samarbejde med det omgivende samfund var i øvrigt kernen i Michael Brockenhuus-Schacks årsberetning. Desuden går landmænd som alle andre forbrugere derhen, hvor pris og kvalitet er bedst - også når de skal have rådgivning. De skeler i mindre grad end tidligere til tradition og organisatoriske hensyn. Det er i dag ikke det store problem, fordi der sidder mange super dygtige medarbejdere i DLBR-systemet, som nok skal kunne holde fast på deres kunder. Ene og alene fordi de er så gode.

Min holdning er, at vi ikke skal konkurrere med Økologisk Landsforening, men samarbejde så vi kan nyde godt af deres viden og erfaringer og omvendt supplere dem på de områder, hvor de ikke er så stærke. Vi skal tro på os selv og bruge markedet til at tilbyde medlemmerne de rådgivningsløsninger, som peger fremad. Det kan kun ske i samarbejde med andre, fordi selv nok så dygtige medarbejdere i DLBR-systemet umuligt kan være eksperter på alle de områder, som fremtidens landmænd skal rette sig imod!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle