Ønsker ’dialogkaffe’ med grønne kritikere

Både hjemme og i Europa skal landbruget lytte mere til de grønne organisationer. Det mener familielandbrugets formand, Lone Andersen, som vil lancere et europæisk kvinde-initiativ i Copa.

Familielandbrugets formand, Lone Andersen, vil afprøve, om europæisk ’kvindepower’ kan være med til at drive en ny og mere forsonlig holdning til de grønne organisationer frem i europæisk landbrug.

Det sker bl.a. efter et Copa-møde i Bruxelles, hvor hun oplevede en nærmest isnende stemning mellem den maltesiske miljøkommissær, Karmenu Vella, og de europæiske landbrugsorganisationer.

Hun vil nu tage kontakt til en række kvindelige kolleger og folkevalgte fra de øvrige europæiske landbrugsorganisationer, bl.a. fra Storbritannien, Frankrig, Letland og Sverige. Hos dem vil hun søge at vinde gehør for en mere dialogsøgende linje i forhold til de grønne organisationer i EU.

Vil skubbe til stemning

»Det er noget, jeg længe har haft i tankerne. Måske kan vi sammen motivere nogle af de mere konservative landbrugsorganisationer til at være mere lydhøre overfor de grønne organisationer«, siger Lone Andersen.

»Hvis vi skal have et godt image og opretholde vores ’license to produce’ i Europa med et landbrug, der udvikler sig, er vi nødt til at snakke mere med dem. Lytte og blive klogere på de andre«.

De grønne står stærkt

Lone Andersen henviser til, at magtforholdene har forskubbet sig og, at den tid er forbi, hvor landmænd kan demonstrere sig til at få deres vilje.

»Vi er blevet en lille minoritet, mens de grønne har fået langt større magt. Derfor skal vi indgå alliancer og se, om vi kan finde fælles løsninger på nogle områder. Hvis vi kan finde sammen om nogle ting, står vi langt stærkere overfor ministre, regeringer og kommissærer.«

»Vi skal ikke ’gifte os med hinanden’, for selvfølgelig vil der være meget, vi aldrig bliver enige om. Men vi skal lytte, bøje os mod hinanden og ikke stille os med korslagte arme og bare sige ’nej’«.

Snak med din lokale DN

På det hjemlige plan er Lone Andersen selv gået i spidsen for sin ’dialogkaffe-politik’ ved at invitere præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, på besøg i sin forening. Hun mener selv, det skubbede til gensidig inspiration og forståelse, og hun opfordrer til, at flere foreninger forsøger at alliere sig med lokale afdelinger af DN.

»Der er nogen, der ser rødt, når jeg siger det, mens andre synes, det er på tide«.

Formand genopstiller

Når Familielandbrugssektionen i næste uge samles til årsmøde i Vingstedcentret, bliver det femte gang, Lone Andersen går på podiet og aflægger beretning.

Hun stiller op til genvalg og tager gerne en tørn mere, selvom der har været følere ude fra Venstre-folk, der gerne så hende gå ind i landspolitik.

Men det frister ikke.

»Jeg tror, jeg kan udrette mere som formand for Familielandbruget end fra en af de bageste rækker i Folketinget.«

Faktaboks

Årsmøde 2018

  • Familielandbruget holder årsmøde 8.-9. oktober i Vingstedcentret.
  • På mødet er der beretninger, en række valg og uddeling af Initiativprisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle