Ønskes: Lækre konsulenter

»Vi er ikke sexede, hip, über-cool eller hvad det nu hedder nok til at trække de største talenter. Og det duer ikke. Vores faglige niveau i rådgivningen skal være i verdensklasse, hvis danske landmænd skal være konkurrencedygtige«.

Ovennævnte citat fra den nytiltrådte plantedirektør, Ivar Ravn, fra Plantekongressen tirsdag viste med al ønskelig tydelighed, at plantefolket har fået sig en direktør, der kalder en spade for en spade. Som nævnt i sidste uges avis har hans formand, Torben Hansen, sat sig det ambitiøse mål, at udbytterne skal stige med 20 procent på bare fire år - vel at mærke efter en menneskealder uden stigninger overhovedet. Et krævende mål, både for landmanden og hans rådgiver. Netop derfor er direktørens lyst til at tale rent ud helt afgørende.

Ravn kritiserede landbrugscentrene for at behandle alle konsulenter ens. Alle skal sidde og bøvle med ansøgningsskemaer og gødningsregnskaber, og det tager hurtigt modet og gnisten fra de mest talentfulde, mener han. Nogle centre er i gang med at sadle om, men det går efter hans mening alt for langsomt. »Vi skal øge vores lækkerhedsindeks, skabe flere fede job og give talenterne plads til specialisering,« tilføjede han.

Der er ingen tvivl om, at disse ord vil provokere mange i rådgivningstjenesten. Efter først en bølge fusioner og derefter sparerunder gennem de kriseår, der nu klinger ud, kan de bestemt ikke genkende, at det går langsomt. Allerede da Ravn ved sin tiltræden opfordrede konsulenterne til at komme mere ud af kontorerne, vakte det derfor en del murren i krogene.

Men som alle andre steder i samfundet er konstante forandringer simpelthen en betingelse for at overleve i den benhårde konkurrence. Selv om det egentlig var hyggeligere, den gang alle lavede alt, er der næppe nogen vej uden om at give talenterne mere spillerum - og lade andre klare skemaerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle