’Klimaudfordringen vil give helt nye måder at være landmand på’

Arbejdet med klima-udfordringer bliver definerende for det at være landmand, siger Hans Erik Jørgensen, formand for L&Fs Økologisektion.

Der er sket mange og vigtige ting i 2021, som rummer stof til en god debat ved årsmødet for økologer 28. oktober.

Det vurderer Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

Der er bl.a. den brede landbrugs- og klimaaftale med gode elementer for økologisk landbrug, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening har sat et nyt fælles skib i søen med Økologisk Innovationscenter i Skejby. Og der er vedtaget en ny sektorstrategi, som på nogle stræk deler vandene, for bare at nævne nogle få emner.

»Vi kommer til at snakke holdninger og handling«, siger Hans Erik Jørgensen.

Definerende aftale

Landbrugsaftalen, som er en klimaaftale, bliver forandrende og definerende for det at være landmand - og økologisk landmand - i årene, der kommer, siger Hans Erik Jørgensen.

Med aftalen og reformen af EUs landbrugspolitik ændres landbrugsstøtten, der kommer nye eco-schemes, landbruget skal udtage store lavbundsarealer, og der skal over en meget bred front arbejdes med klima.

»Det kommer alt sammen til at påvirke os rigtig meget«.

Samtidig cementerer landbrugsaftalen endnu en gang regeringens og Folketingets ønske om at styrke økologien og fordoble det økologiske areal.

»Det er dejligt, at regeringen vil økologien. Vi lægger bare rigtig meget vægt på, at det skal være en markedsdrevet udvikling«, siger Hans Erik Jørgensen.

 

Vil sikre ejerskab

Det nye Økologiske Innovationscenter blev indviet tidligere i denne måned. Centret er ejet af Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening i fællesskab.

Innovationscentret skal være det fremtidige omdrejningspunkt for udvikling af økologien, og Hans Erik Jørgensens forventninger er store.

»Vi vil have SÅ meget fokus på udvikling, og vi vil gøre rigtig meget for, at landmændene føler ejerskab til det nye innovationscenter«.

Han understreger, at fællesejet og samarbejdet om centret mellem de to økologi-organisationer ikke er en forløber for yderligere sammensmelt- ning.

»Vi har et fælles, fagligt udviklingscente. Og så er vi stadig hver især en politisk forening«.

’Drop ikke økologien’

Et sikkert debatemne på års- mødet bliver også de kommende kvælstofstramninger, som L&F har vedtaget i enighed med Økologisk Landsforening.

Hans Erik Jørgensen understreger, at retningslinjerne ikke bliver ændret, men at han er lydhør over for kritik og vil gøre alt for at finde faglige løsninger.

Udsigten til mindre gødning har fået nogle planteavlere til at tale om at opgive økologien. Hans Erik Jørgensen opfordrer til, at de genovervejer det.

»Der er ved at komme bedre balance i kornpriserne - de er på vej op. Vi vil række ud til alle, der overvejer at stoppe eller lægge tilbage igen. Vi har brug for, at de er der«.

Faktaboks

Godt økologisk landmandskab i en ny tid

  • Landbrug & Fødevarers Økologisektion holder årsmøde torsdag 28. oktober 2021 på Nordjyllands Landbrugsskole i Nibe. Tema for årsmødet er ’Godt økologisk landmandskab i en ny tid’.
  • Efter beretning ved fmd. Hans Erik Jørgensen og økologichef Kirsten Lund Jensen er der valg til sektionsbestyrelsen. 
  • På valg er: Hans Erik Jørgensen og næstformand Thomas Helle - begge er på valg hvert år. Jette Jørgensen (genopstiller ikke), Lene Fløe Møller (genopstiller), Per Bundgaard (genopstiller).
  • Derefter kåring af årets øko-elev og videohilsen ved fødevareminister Rasmus Prehn om ’Fordobling af økologien - vejen fremad’. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle