1.000 køer der malker 14 tons i gennemsnit

Lloyd Holterman fra Wisconsin, der gæster kvægkongressen i dag, har et budskab: Køer skal have det godt - så giver de masser af mælk.

Jeg har aldrig tidligere set en stald, som denne. Det er fire år siden, jeg sammen med en gruppe danske landmænd besøgte Lloyd Holtermans farm i Wisconsin. Bidende koldt er det, og stalden fra 2007 er ekstremt bred - 50 meter måske - og den huser næsten 1.000 malkekøer.

Men indvendigt er der tørt og godt at være for køerne - selvom der er mørkt. En række af store ventilatorer sikrer krydsventilation, tørt klima, ensartet temperatur og underbygger det budskab Lloyd Holterman har: Køer skal have lov til at blive gamle.

Hans egen besætning beviser det. Af de knapt 1.000 køer har de 160 passeret 200.000 pounds ydelse - svarende til 90.000 kg. Udskiftningsprocenten er beskedne 23,5 procent.

»Stalden er det bedste, vi har investeret i. Foderoptagelsen steg og produktionen er konstant uanset vejret uden for,« siger Lloyd Holterman.

Køerne ligger i sand - ikke specielt finkornet - og de malkes tre gange om dagen i en dobbelt 12’er. Ikke nogen stor malkestald, når man betænker antallet af køer - og de er inddelt i 13 grupper efter hvor hurtigt, de malker.

I Wisconsin er det koldt om vinteren og varmt om sommeren. Derfor er der også mulighed for overbrusning af køerne i malkestalden i de hede sommermåneder.

Kører selv med mælken

Siden 1998 har farmen haft sine egne tankvogne og kører selv mælken til mejeriet.

»Der er jo aldrig nogle, der er blevet rige af at være vognmænd,« griner Lloyd Holterman.

»Men for os er det en fordel, at vi med tankbilerne ikke har behov for buffertanke til mælk,« fortsætter han.

På én måde kan man sige, at tankbilerne er en forlængelse af et af Lloyd Holtermans mottoer: Gør noget, som ingen andre gør.

Da jeg besøger farmen er Obama stadig præsident i USA - noget Lloyd Holterman ikke lægger skjul på, at han anser som et problem.

»Vi har bygget denne farm op fra at være meget lille til det, den er i dag. Det er den slags, man stadig kan i USA. Men hvis folk som Obama får mere indflydelse, vil det være fortid,« sagde han til de forsamlede danskere. Ingen af dem indvendte, at vi også i Danmark har adskillige farme med omkring 1.000 køer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle