100.000 slagtninger udsat

Slagteriarbejdere landet over skal nu testes hyppigt - og af Danish Crown selv.

Fredag begyndte slagtningerne igen i Ringsted efter næsten to uger uden slebne knive.

200 medarbejdere mødte ind til slagtninger svarende til halv kapacitet af de vanlige 35.000 ugentlige grise.

Hverdagen bliver fremover anderledes, for der skal bæres både mundbind og visir i produktionen. Langt fra et drømmescenarie, melder medarbejderne, der er vant til højt arbejdstempo og deraf følgende aflønning.

Genåbningen medfører, at Danish Crown kan begynde at slagte op på den pukkel af grise, der trods solidt overarbejde hos de jyske kolleger blev puljet sammen.

Fra denne uge udsættes omkring 100.000 grise til den kommende uger. Forventningen er, at 80.000 grise vil få forlænget deres tid i staldene trods tilmeldinger i den kommende uge og ind i uge 36.

Den øgede transporttid mellem Sjælland og de jyske slagterier lagde beslag på kapaciteten - og andelshaverne i alle dele af landet måtte stå klar til at læsse grise på mere uvante tidspunkter af døgnet og i weekender end ellers.

Test, test, test

Læringen fra Ringsted er, at covid-19 er en faktor, der skal tages seriøst, fordi spredningen også her i Danmark har vist sig at være lige så lumsk at stoppe som i udlandet.

Hvor det i foråret selvsikkert lød fra slagteriet, at de danske hygiejnestandarder var best-in-class, og at man følte sig tryg i det beredskab og de forholdsregler, der var, har både Danish Crown og Tican nu i den grad fundet både livrem og seler - mundbind og testkits - frem.

Nu følger altså en arbejdsdag med mundbind for medarbejderne i Ringsted, fuldstændig ligesom Ticans ansatte i Brørup og Thisted også har måttet montere de kirurgiske masker, når de håndterer knivene.

Med over 150 smittetilfælde blandt 850 medarbejdere på lige godt tre uger i Ringsted har covid-19 vist sig at være en uvelkommen gæst, der driver rundt i lyntempo i skærestuerne.

Så sent som sidst i maj udtalte Jais Valeur til LandbrugsAvisen, at tests af medarbejdere var en myndighedsopgave, som han ikke så en privat aktør påtage sig.

Den kommende uge skal medarbejdere i både Horsens og Blans testes - af Danish Crown i samarbejde med regioner og en privat aktør.

Planen er, at også de øvrige slagterier i koncernen skal have kapacitet for at teste samtlige medarbejdere på ugebasis.

Faktaboks

Lukningen i Ringsted: 

  • Danish Crown fik besked om det første tilfælde 26. juli.
  • To dage senere meldte man offentligt ud om tre tilfælde og halv slagtning.
  • 8. august: Slagteriet lukkes.
  • 21. august blev der genåbnet for slagtninger på halv kraft.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle