1.300 køer, ostefabrik, biogas og planlægning

Crave Brothers i Wisconsin er en farm, hvor tingene i usædvanlig grad er tænkt sammen. Mælken pumpes direkte fra malkestalden til ostemejeriet og vallen direkte fra mejeriet op til kalvene.

På den ene side af vejen ligger det store ostemejeri, på den anden side farmen med næsten 1.300 køer. De to dele står i forbindelse med hinanden via rørledninger.

»For vi vil ikke have en masse unødvendig trafik rundt på farmen,« siger Charles Crave, en af de fire brødre der driver farmen Crave Brothers i Wisconsin, USA.

Og sådan er det på den farm: Alt er integreret i hinanden, der er tænkt sammenhænge fra begyndelsen. Eller i hvert fald siden brødrene for syv år siden - med Charles Craves ord - lånte en forfærdelig masse penge og investerede i udbygningen.

Sammenhængen giver sig også udslag i et biogasanlæg, der i hvert fald i princippet forsyner farmen og osteproduktionen med energi. En investering, der har kastet masser af positiv omtale af sig i både lokalt og nationalt tv.

Og den slags er bogstavelig talt guld værd for en farm, der afsætter praktisk taget hele produktionen i form af ost, som sælges i butikker i hele USA.

Osten er Mascarpone og Mozzarella - to typer af ost, som der er stigende efterspørgsel efter.

»Vi driver USAs største bondegårdsmejeri,« siger Charles ikke uden en vis portion stolthed.

Skyller med ostevand

Et af de andre eksempler på, hvor godt alt er integreret i farmen, er den måde, gulvet i kostalden gøres rent på.

Der er tale om gulve med skraber, men fordi der er en hel del vand i overskud fra ostefabrikationen, bruges noget af det til at skylle gulvene med.

Desuden bruges det også til kvierne om sommeren.

»Der går en masse vand til kvierne om sommeren,« fortæller Charles Crave.

Kvierne går i stalde med store løbegårde og udvendigt foderbord for at sikre, at de får motion nok.

Kæmpe foderfabrik

Foderfabrikken med otte store køresiloer ligger centralt placeret på gården. De ret små fuldfoderblandere er monteret på lastvogne, som det er almindeligt i USA. Men netop størrelsen på foderblanderne, og at de så nemt kommer rundt, gør det nemt at lave foderblandinger til mange forskellige hold.

Siloerne er lavet, så der er afløb til midten, og hjørnerne af siloelementerne er forstærkede, så de kan holde til det, hvis der en gang skal lægges tag over dem.

Det er sådan, man tænker hos Crave Brothers: Fremad.

Ligesom da værkstedet til biler og maskiner blev indrettet med gulvvarme, der er i overskud fra biogasproduktionen og med smøregrave, der er tilpasset de maskiner, der er på gården. Blandt andet en hel sværm af skridstyrede læssere.

Skal være opdelt

At være fire brødre, der samarbejder om så stor en virksomhed, er ingen nem bedrift.

»Men vi brænder alle for køer. Og så har vi delt ansvaret op. Det skal man, hvis man vil lave ost, som vi gør. Den slags er ikke bare noget, man gør med venstre hånd ved siden af at producere mælk. Det kræver specialister at fremstille og sælge osten,« har Charles Crave og hans brødre lært.

Samarbejdet mellem brødrene styrkes også af, at de en gang om måneden besøger en fælles coach, som en gang om året er på besøg på farmen.

»Det mest almindelige spørgsmål, vi får, er, hvordan vi kan enes. Men det går faktisk utrolig godt,« siger Charles Crave og smiler et oprigtigt smil.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle