15 forslag til gavn for klima, dansk økonomi og beskæftigelse

L&F’s klima task force afleverede fredag sine anbefalinger. Danske teknologier og know how om klimavenlig fødevareproduktion skal gøre global klimagavn og sikre Danmark en markant styrkeposition på området.

Den danske fødevareklynge står allerede i dag stærkt, når det handler om bæredygtige og sikre fødevarer. Potentialet til at blive endnu dygtigere er imidlertid stort, og Danmark vil kunne lære resten af verden om klimavenlig fødevareproduktion, samtidig med at vi styrker vores økonomi og beskæftigelse gennem eksport af teknologi og knowhow.

Med det udgangspunkt oprettede L&F en global klima task force. Her har 12 topfolk fra erhvervet arbejdet med at identificere de tiltag, der vil kunne forløse potentialet.

»Landbrugs- og fødevareerhvervet vil bidrage til opfyldelsen af klimamålene. I L&F har vi selv formuleret visionen om klimaneutral fødevareproduktion i 2030. Men klimaudfordringen eksisterer ikke i en osteklokke, den er global. Og det skal vores arbejde for klimaet også være«, siger Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør i L&F.

Task forcen har identificeret 15 konkrete forslag. De handler blandt andet om at styrke forskningen i bæredygtige løsninger i landbruget og fødevareindustrien, hurtigere godkendelsesprocesser for nye teknologier, og styrkelse af eksporten af grøn, dansk teknologi. Der peges ligeledes på en række af de teknologier, som danske virksomheder har udviklet, og som rummer stort klimapotentiale.

»Arbejdet har klart demonstreret, hvor stærkt vi står, og hvor mange muligheder, der er for at udvikle sektoren. Vi kan skabe en klimavenlig dansk fødevareproduktion og på samme tid hjælpe andre lande verden over med at blive dygtigere til den disciplin. Betingelsen er selvfølgelig, at der er politisk vilje til at gå udviklingsvejen, og sikre de rigtige rammer for at forløse potentialet. Jeg håber, og har også en forventning om, at task forcens arbejde og anbefalinger vil skabe basis for, at udviklingen af de mange muligheder bliver understøttet til gavn for både det globale klima og den danske økonomi og beskæftigelse«, siger Anne Lawaetz Arhnung.

Gevinst med gode gener

David Stenkær Ravnkilde, Chief Sales & Marketing Officer i VikingGenetics, har siddet i task forcen. Virksomhedens arbejde med avl, genetik og fodereffektivitet til gavn for mælke- og kødproducenter har en markant klimaeffekt - også globalt.

VikingGenetics har således påvist en videnskabelig sammenhæng mellem malkekøers gener og udledningen af metan, hvilket naturligt har et stort klimaperspektiv fremadrettet.

»Den årlige ydelse fra en dansk malkeko er i omegnen af 10 ton mælk per ko per år. Mælkeydelsen er dog afhængig af en række faktorer, herunder foder, staldforhold, klima mv. På den baggrund vurderer vi, at den gennemsnitlige mælkeydelse er ca. 6 ton mælk per ko per år i gennemsnit på vores markeder uden for Norden«, siger David Stenkær Ravnkilde.

VikingGenetics har beregnet, at genetik fra virksomheden er til stede i 900.000 malkekøer på de tre hjemmemarkeder, Danmark, Sverige og Finland, og mere end 600.000 malkekøer uden for Norden.

»Når en malkeko med vores genetik erstatter en gennemsnitlig europæisk malkeko, så giver det en besparelse på ca. 0,1 kg. CO2 per kg. mælk. På andre kontinenter er besparelsen større og forventeligt ca. 0,33 kg CO2 per kg. mælk. Regner vi tingene sammen, så giver vore gener skønsmæssigt en CO2e besparelse på ca. 0,74 mio. ton per år med den nuværende udbredelse af vores genetik«, siger David Stenkær Ravnkilde, som fortsætter:

»Vores arbejde med avl og genetik er et godt eksempel på, at vi kan drive en positiv udvikling og styrke klimaeffektiviteten gennem teknologi og udvikling. Og vi arbejder jo hele tiden for at styrke effektiviteten fra vore i forvejen meget høje niveau. Der er for mig at se den vej, vi skal gå for at komme videre med at udvikle fødevareproduktionen i en bæredygtig, men samtidig effektiv retning«.

L&F’s klima task force har haft disse medlemmer:

• Kristian Hundebøll, CEO, DLG

• Kristian Eriknauer, Vice President for Arlas afdeling for bæredygtighed

• Frederik Greibe, Director for Group Public Affairs & International Relations, Danish Crown

• Truels Damsgaard, CEO DLF

• Michael Stevns, Koncerndirektør Danish Agro

• David Stenkær Ravnkilde, CSMO, VikingGenetics

• Thomas Muurmann Henriksen, CEO, DanBred

• Jesper Burgaard, CEO, KMC

• Karsten Dinesen, VP Global Marketing, FOSS

• Leo Østergaard, CEO, SKOV A/S

• Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør, L&F

• Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevare

Faktaboks

Global klima task force

  1. I spidsen: Danmark vil kunne lære resten af verden om klimavenlig fødevareproduktion, samtidig med at vi styrker vores økonomi og beskæftigelse gennem eksport af teknologi og knowhow.
  2. 12 topfolk: I L&F’s globale klima task force har 12 topfolk fra erhvervet arbejdet med at identificere de tiltag, der vil kunne forløse potentialet.
  3. Aflevering: I går fredag overrækte task forcen sine anbefalinger til fødevareminister Rasmus Prehn på klimafolketmødet i Middelfart.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle