150 landmænd får genoptaget sager om rodemateriale

Landmænd skal have penge tilbage, efter at Fødevareministeriet har anlagt en ny fortolkning af reglerne om krydsoverensstemmelse i relation til rode- og beskæftigelsesmateriale.

Cirka 150 landmænd er gennem årene blevet trukket i EU-støtten efter reglerne om krydsoverensstemmelse, fordi de ikke levede op til reglerne om rodemateriale til svin. Det var en fejl. Det har Fødevareministeriet afgjort.

Derfor er FødevareErhverv nu gået i gang med at genoptage alle sager fra før 2009, så landmændene kan få de penge tilbage, som de fejlagtigt er blevet trukket i deres EU-støtte.

Nationalt krav

Afklaringen kommer, efter at Fødevareministeriet ¿ på opfordring af FødevareErhverv - har taget stilling til de uklare regler om rode- og beskæftigelsesmateriale til svin.

Afgørelsen betyder, at det kun er "beskæftigelsesmateriale" til svin ¿ ikke "rodemateriale", der kan sanktioneres under krydsoverensstemmelse, mens rodemateriale er et nationalt krav.

Den nye fortolkning ændrer ikke ved, at svineproducenter fortsat har pligt til at sørge for rodemateriale til deres svin. Men en overtrædelse af reglerne kan kun sanktioneres efter rent nationale regler ¿ og kan dermed højst give bøde. Det må ikke længere sanktioneres efter EU-reglerne om krydsoverensstemmelse og dermed udløse et procentuelt træk i støtten.

Uklare regler

De uklare regler på området har længe været en kilde til irritation og forvirring både i landbruget og i Fødevareministeriet.

Derfor har såvel Landbrug & Fødevarer som Fødevareministeriet været interesseret i at få skabt mere klarhed på området, ligesom emnet er indgået i Landbrug & Fødevarers retssikkerhedsprojekt.

Den er nu kommet efter tæt dialog mellem Landbrug & Fødevarer og FødevareErhverv.

"Det er meget positivt, at vi har fået sagerne genoptaget, så landmændene kan få deres penge tilbage. Samtidig er det vigtigt, at vi har fået denne afklaring, som vil få betydning for myndighedernes behandling af lignende sager fremadrettet," siger erhvervsjuridisk chef Lars Brondt Christensen, Landbrug & Fødevarer.

Også Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, er glad for den nye fortolkning af krydsoverensstemmelsesreglerne.

"Det vigtigste for landmændene er ikke, om de får nogle tusind kroner tilbage. Det er mere deres følelse af retssikkerhed. Al den kontrol, vi udsættes for, er efterhånden ved at hænge folk ud af halsen. Det er ikke til gavn for nogen, at vi gang på gang overfortolker EU-reglerne i Danmark," siger han.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle