20 sager om svin med mærker fra slag

Universitetsstuderende beretter om 20 sager om slag på svin og kalder det toppen af isbjerget. Myndighederne har ikke bekræftet tallene over for landbruget.

Dyrlæger på danske slagterier har angiveligt i første halvår af 2008 indberettet 20 tilfælde af mishandling af svin, der skulle have fået så voldsomme slag, at det kan ses på muskulaturen. Oplysningerne stammer fra to specialestuderende dyrlæger på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi under Københavns Universitet.

Ifølge specialkonsulent Jesper Valentin, Danish Meat Association, har det på given foranledning ikke været muligt at få myndighederne til at bekræfte de 20 tilfælde.

"Det kommer bag på mig, at vi ikke har hørt om det," siger han, men understreger også, at et tilfælde er et for meget.

20 tilfælde på et halvt år svarer til et tilfælde for hver 600.000 slagtesvin.

Sagen er dukket op, efter at Sveriges Radio (SR) har været i Danmark og rettet en lammende kritik mod dyrevelfærden i danske svinestalde. De beskylder blandt andet danske landmænd for at tæske løs på svinene med plasticstave, så de får mærker langt ind i muskulaturen. Svenskerne har med skjult kamera filmet i en nordjysk svinestald. Ifølge Danish Crown er der tale om billeder fra et udleveringsrum, hvor grisene kun står ganske kort tid på vej fra stald til lastbil. Dette fremgår dog ikke af indslaget.

Misvisende indslag

"Det er et helt igennem misvisende billede af standarden i de danske besætninger," siger viceadministrerende direktør i Danish Meat Association Erik Bisgaard Madsen om den svenske udsendelse.

Danmark har sammen med Sverige dokumenteret et af de højeste niveauer af dyrevelfærd i Europa. I Danmark kontrolleres den enkelte besætning både af myndighederne (Fødevarestyrelsen) og af branchens uafhængige kontroller, og leverer man til Danish Crown, er man også underlagt særlige regler, den såkaldte Code of Practice, som er strengere end gældende lovgivning.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle