3 tørrings-tendenser

Tørringsekspert Gunnar Schmidt, Byggeri og Teknik i Herning, fortæller her til Christian Juel Jørgensen nogle af de mest aktuelle tendenser inden for tørring.

Kanalerne ryger i gulvet

Umiddelbart er det billigst at investere i luftkanaler oven på gulvet i plantørreriet. Men hvis du laver et kørefast gulv med luftkanaler i gulvet, så gør du arbejdet med at tørre og flytte korn og frø lettere. Det er den gode blivende løsning, som mange har fokus på. Hvis du skal investere i rundbuekanaler, så bør det kun være midlertidigt med en kort tidshorisont.

Mere fjernovervågning – men håndværket stadig vigtigst

Der kommer mere og mere fjernovervågning, og styringen af tørrerierne moderniseres hele tiden. Men i bund og grund er tørring god, gammel velkendt teknik. Men hvis man i dag er den type, som fører tilsyn med kornmængder en gang om ugen og rent fysisk tager temperatur og tager noter en gang om ugen, så er man den gode håndværker. Hvis man ikke gør det, så er fjernovervågning et godt tiltag.

2017 høsten spøger

Historisk set investerer man ekstra efter et så besværligt år som 2017 for at kunne håndtere en lignende situation igen. Man kan investere nok så meget i siloløsninger, men i et år som 2017 er det kun ét, der tæller, - det er rå tørrekapacitet med et gennemløbningstørreri. Man skal have tilstrækkelig kapacitet til at håndtere det daglige høstede korn. Hvis man siger, at det er 18 timer pr. døgn, så har du seks timers elastik til at klare udsving. Vil du eks. kunne klare 3 pct. nedtørring? Har du så korn, der skal tørres 4 pct. ned, så har du seks timer yderligere til at klare det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle