5.000 kr. at tjene på nye koncepter

Nye koncepter for kødkvæg giver kontante fordele for producenten - og de supplerer hinanden.

Nye kødkvægskoncepter giver producenterne af kødkvæg kontante fordele og gør det realistisk at tjene 5.000 kroner årligt pr. kødproducerende enhed - selv med de nuværende priser på korn og kraftfoder.

Det vurderer teamleder i DLBR slagtekalve Per Spleth, der på Dansk Kvægs Kongres gennemgik de to nye koncepter fra henholdsvis Friland og Danish Crown.

"Regnestykket er individuelt på hver bedrift," understregede Per Spelth. Men han påpegede også, at de to koncepter supplerer hinanden.

I Danish Crowns God Kalv-koncept skal kalven slagtes inden den er 10 måneder gammel og veje mellem 271 og 360 kg slagtet. Det kan være svært at opnå for kvier og for ekstensive racer, men så har man muligheden for i stedet at levere til Frilands kødkvægskoncept, der belønner alle renracede dyr med et tillæg til slagteprisen.

Og Friland tager gerne imod flere leverandører. I øjeblikket er der 240 leverandører, 60 yderligere er under godkendelse, men i Friland håber man på 400 leverandører. Når konceptet er fuldt indarbejdet, vurderer Friland at kunne aftage dyr fra i alt omkring 600 leverandører.

Fravæn tidligt

Fravænning tidligere end mange producenter har for vane kan være en god forretning.

"Jeg har altid ment, at det er billigere at putte foderet direkte i kalven i stedet for at lade det gå gennem koen," påpegede Per Spleth, der anbefaler en fravænningsalder på mellem tre og seks måneder. Frilands koncept kræver dog, at kalvene ikke fravænnes, før de er fem måneder gamle.

"Undgå en stressende fravænning, klip dyrene hen over ryggen, undgå parasitter, sørg for god plads og foder efter ædelyst," lød hans anbefaling.

Omsat i tid kan det betyde, at kalvene kommer fem en halv måned på græs og derefter slutfedes i 12 uger.

"Med de priser, der betales for korn og kraftfoder i øjeblikket, er det realistisk på den måde at tjene 5.000 kroner pr. kødproducerende enhed," lød resultatet af hans regnestykke.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle