7.700 landbrug bruger præcisionsudstyr

De færreste landmænd har det, men størstedelen af markarealet bliver nu drevet med præcisionsudstyr.

57 procent af det danske landbrugsareal dyrkes nu med en eller anden form for præcisionslandbrug. Det viser Danmarks Statistiks nyeste opgørelse over brugen af præcisionsteknologi i landbruget. Den dominerende form er præcisionsstyring med RTK-GPS. Det dækker nu halvdelen af det danske areal, selvom det kun er 19 pct. af landmændene og maskinstationerne, der tilsammen bruger det.

Præcisionslandbruget har også ramt en stor del af arealet, når der skal sprøjtes. Ifølge undersøgelsen bliver nemlig 39 pct. af arealet sprøjtet med sektionsstyring, så landmændene undgår dobbeltsprøjtning i overlappene.

Ifølge Danmarks Statistik er den største hurdle for at få flere landmænd med på vognen, at mange landmænd ikke forventer, at gevinsten er stor nok i forhold til investeringen.

»Det er især større landmænd, som går ind og regner på, om teknologien kan være en gevinst«, fortæller chefkonsulent hos Danmarks Statistik Martin Lundø.

»Flere af de større landmænd synes, at det er et problem. De går oftere ind og regner på det. De er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig, mens flere af de små landmænd slet ikke er så langt i deres beslutning. De tænker nok oftere, at deres gård er for lille og ser ikke nærmere på det overhovedet. Det skal dog med, at langt flere af de større landmænd bruger præcisionsteknologi end de små«, siger han.

Faktaboks

Udbredelsen stigende

  • Mens 45 pct. af de danske landbrugsareal blev dyrket med præcisionsstyring i 2017, så er tallet nu steget til 51 pct. i år.
  • Brugen af droner og satellitter er steget fra tre til fire pct. indenfor det sidste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle