850 traktorer til demo: Græsrødder fik fællesskab, hyldest og lidt had

Fire intense dage tog det en lille gruppe ildsjæle at planlægge de store traktor-demonstrationer i København og Aarhus.

De glemmer aldrig det Zoom-møde. De sad i fem minutter uden at sige noget. Stirrede bare på hinanden på computerskærmene.

Det var fredag aften i sidste uge. Styregruppen bag de stort anlagte traktordemonstrationer i København og Aarhus mødtes til endnu et virtuelt møde for at få de sidste detaljer på plads efter fire dages intense forberedelser og meget lidt søvn. Fra Nordjylland var de første traktorer på vej ned gennem Jylland. Fiskekuttere fra Læsø, Bornholm og Hirtshals havde sat kurs mod hovedstaden. Så var det der pludselig: tweetet fra Rigspolitiet:

»Vi gør opmærksom på, at det kun er traktorer, som er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, der må benyttes til og fra demonstra- tionspladserne«. Styregruppen var i chok.

»Det var en regulær tilbagetrækning af de tilladelser, vi havde fået tidligere. Det var forfærdeligt«, siger Peter Kiær, medstifter af Facebook-gruppen ’Oprør fra Landet’.

»Hent en landmand«

Det blev journalist og talsmand for ’Oprør fra Landet’ Jeppe Søe, der brød tavsheden:

»Vi kører«, sagde han og fremlagde en plan B: »Hvis politiet stopper os ved opsamlingsstederne, beder vi danskerne om at komme og hente landmændene ind til byen«.

Politikerne, der havde indvilliget i at tale, blev orienteret om krisen. Flere, bl.a. Lars Løkke Rasmussen(V) og Pia Kjærgsaard (DF), sendte støttende tweets ud. Lidt mere rolige skiltes mødedeltagerne for at få lidt søvn inden den store lørdag. Dog ikke Jeppe Søe. Han satte sig ind i sin bil i Aalborg for at være på plads ved Storebælt, når traktorerne skulle igennem.

»Det var det første sted, politiet kunne stoppe os. Jeg var der klokken 04.00. Men de kom sgu’ over uden problemer. Da tudede jeg. Jeg havde nærmest ikke sovet i fire dage«.

Derfra klappede alt, som det skulle, efter den drejebog, der var blevet skabt på fire døgn, siden beslutningen om demonstrationerne var truffet mandag aften.

Landmændene organiserede sig hurtigt: Nogle havde ansvar for transport. Andre for opsamling. Vognmænd kom med blokvogne til scenerne. Sympatisører sendte små bidrag, 800 frivillige meldte sig til store og små opgaver.

»Største dag i mit liv«

Da det hele kørte, var særligt udpegede personer i orange veste udpeget til at holde skarpt øje med eventuelle skilte på traktorerne, der kunne skæmme arrangementet, som det var sket ved en helt anden, tidligere traktordemonstration: Et skilt med bl.a. Mette Frederiksen i nazi-uniform, som Peter Kiær og Jeppe Søe mfl. har hørt meget for, selv om de tager afstand og intet havde med det at gøre. De har også skullet forklare, at traktor-demonstrationerne var et græsrodsinitiativ uden kobling til Bæredygtigt Landbrug trods et vist personsammenfald.

»Sølvpapirshattene har haft travlt, men de kan ikke ødelægge det. Det var den største dag i mit liv«, siger Peter Kiær.

»Jeg stod med politikerne og så traktorerne køre ind på Langelinje. De sagde: Det her er jo helt vildt. Det var jo for fanden bare Facebook og en hjemmeside«, siger Jeppe Søe.

Faktaboks

’Oprør fra Landet’

  • Facebook-siden ’Oprør fra Landet’ var arrangør af de to store traktordemoer i København og Aarhus. Gruppen definerer sig som »en folkelig bevægelse med fundament på landet«.
  • Aktionsgruppen »kæmper for reel samtale mellem befolkning, politikere, land og by«.
  • Den blev stiftet i december 2019 af bl.a. Peter Kiær, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, men er åben for alle.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle