85.000 nysgerrige danskere besøgte landbruget

Landmænd rundt omkring i Danmark stod klar med åbne stalddøre, da Åbent Landbrug løb af stablen. Biogas og minivådområder blev vist frem, og by og land blev bundet sammen på Kalvebod Fælled på Amager.

84.922 danskere tog sidste søndag imod tilbuddet om at besøge forskellige gårde rundt omkring i Danmark ved årets Åbent Landbrug.

62 landmænd var værter for en fremvisning af deres bedrift og det daglige arbejde i stald og mark.

På Viftrupgård Biogas i Vestjylland kunne besøgende blive klogere på et biogasanlæg, der på grøn vis omdanner gylle og afgrøder til billigere varme og el til Spjald by. Gæsterne kunne derudover køre en pedaltraktor, finde vej i majslabyrinten og løse ”mordmysteriet” i skoven. På Kalvebod Fælled på Amager fik gæster en alternativ gårdoplevelse i mødet med landmænd og 1.000 kødkvæg og får, der græsser på fælleden fra april til december. Ud over en snak med de fremmødte landmænd, var der mulighed for at få en tur med hestevogn, se fårehundene arbejde og hjælpe med service af en traktor i maskinværkstedet.

»De 62 landmænd ligger en ubeskrivelig stor indsats og involverer tit hele deres familie, alle naboer og lokalsamfundet i arbejdet. Det viser deres engagement og stolthed. Værterne sender et signal til danskerne om, at vi er et åbent erhverv, der gerne viser vores produktion frem. De fortjener stor tak for værtsrollen,« siger brandingchef Lisbeth Olsgaard fra Landbrug og Fødevarer.

Selvom vejret søndag formiddag mange steder bød på slagregn, der gjorde det umuligt at se 50 meter frem, var det ikke noget, der skræmte danskerne. Tværtimod var besøgstallet i år steget til 84.922 mod 73.000 forrige år, hvilket glæder Lisbeth Olsgaard.

»Det er gået rigtig godt i år. Danskerne besøger os i stor stil, og der har været en engageret opbakning både blandt danskerne, men også blandt foreningerne vi samarbejder med,« forklarer Lisbeth Olsgaard.

Dialog om klima

De besøgende kommer helt tæt på livet på gården, og landmændene giver gæsterne oplevelsen af, hvad det moderne danske landbrug kan. I år har dialogen specielt været koncentreret omkring klima og bæredygtigt landbrug. Som eksempel på Møllerup Gods blev gæsterne klogere på forvaltningen af biodiversitet i produktionen af hamp og på Stiftelsen Hofmansgave oplevede gæster, hvordan et minivådområde ser ud.

»Landmændene har gjort en ekstraordinær indsats i år for at forklare danskerne, hvordan landbruget håndterer de globale klimaudfordringer. Gæsterne får forståelsen af, hvilken indsats landbruget ligger i den grønne omstilling,« forklarer Lisbeth Olsgaard.

Mindre afstand mellem land og by

Med arrangementet bygger landmændene bro mellem land og by, som for eksempel på Kalvebod Fælled, hvor kødkvæg græsser på naturarealer tæt på København. Samtidigt giver Åbent Landbrug landmændene mulighed for at møde folk fra lokalområdet og dermed skabe en stærkere følelse af forankring i lokalsamfundet, hvor landmand og byboer opnår stærkere tillid til hinanden.

»De besøgende gæster er imponerede og glade over at opleve, hvad det danske landbrug egentligt kan. For landmændene er det motiverende at opleve de positive reaktioner fra gæsterne,« siger Lisbeth Olsgaard.

I år havde L&F skruet op for annonceindsatsen på de sociale medier. På Facebook er opslag om Åbent Landbrug nået ud til 730.317 brugere, og annoncerne var målrettet de børnefamilier og bedsteforældre, der er Åbent Landbrugs hovedmålgruppe. Kampagnen gav 119.000 besøgende på Åbent Landbrugs hjemmeside fra perioden 15. august til 15. september. Sidste år var det tal 25.300.

»Danskerne viser begejstring for begivenheden, og det er vi enormt taknemmelige for. De vil gerne se det danske landbrug og blive klogere på, hvor deres mad kommer fra.«

Faktaboks

Åbent Landbrug

  • Arrangementet: Åbent Landbrug er et årligt til-
bagevendende arrangement d. 3. søndag i september.
  • Aktiviteter: Gæsterne kan opleve de mange dyr og smage produkter på nært hold. 
  • Besøgende: Arrangementet finder sted i hele Danmark, og det er gratis for såvel børn som voksne.
  • 2020: Åbent Landbrug vender selvfølgelig tilbage næste år – det bliver 20. september 2020. Læs mere på aabentlandbrug.dk 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle