DLG og Danish Agro sætter kæmpe svinebedrift til salg

Danpiglets syv ejendomme med over 250.000 årlige smågrise er aktivt til salg via mægler.

Et omfattende sohold med 8.725 stipladser, fordelt på syv sites på Sjælland, øerne og i det jyske, er til salg via mægler.

Sælgeren er DanPiglet, tidligere DPL Invest, der nu går aktivt efter at sælge hele produktionen.

Hvad salgsprisen er sat til, fremgår ikke, for salget sker som "skuffesalg". Men der er næppe tvivl om, at det store sohold er det dyreste på markedet lige p.t.

Tidligere har DanPiglet løbende solgt fra af de mange ejendomme, men strategien fra ejerne, de to store grovvareselskaber Danish Agro og DLG, går nu på et samlet salg af resten.

"Vi har sat DanPiglet aktivt til salg via Landbogruppen Syd, så de syv tilbageværende ejendomme kan fremvises til interesserede. De er udbudt fælles, for vi ønsker at sælge dem samlet", forklarer adm. direktør for DanPiglet A/S, Kristian Holm Kristensen.

Ejendomme efterspørges

Det seneste år har budt på mange handler af svinebedrifter, efter noteringernes optur.

Som LandbrugsAvisen kunne fortælle for nylig, er der netop nu et rekordlavt antal ejendomme til salg. Kristian Holm Kristensen forventer, at det også kan smitte af på DanPiglet.

"Der er en god efterspørgsel efter so-ejendomme, og derfor mener vi også, at det er det rigtige tidspunkt at sælge nu", siger han.

Coronakrisen har halveret noteringerne på smågrise på bare fire måneder til nu 345 kroner hos SPF, men direktøren er fortrøstningsfuld om, at priserne igen vil stige til et højere niveau.

"Indtjeningen er blevet lavere, ja, men det har været et fornuftigt år indtil videre. Vi kigger på vores produktion og resultater over en længere periode, og det er det, der gør prissætningen, som den er".

20 års afvikling

DanPiglet, der tidligere hed DPL Invest, har været reelt været under afvikling, siden Danish Agro og DLG overtog aktiviteterne fra KFK for næsten tyve år siden.

En række ejendomme er solgt til medinvestorer og driftsledere. De sidste år er der ikke sket salg.

Alligevel tror Kristian Holm Kristensen fortsat på den valgte strategi om at sælge ejendommene samlet, uden at de bliver udbudt offentligt.

"Vi har solgt en del produktionsanlæg gennem de sidste otte år, og det er naturligt, at noget sælges hurtigere end andet", siger han og tilføjer:

"Når vi ønsker at sælge det hele samlet, er der et begrænset antal købere, nemlig nogle, der ønsker at have en betydelig smågriseproduktion. De, der ønsker at købe sådan en størrelse produktion er fuldt ud vidende om, hvad der er til salg".

En god virksomhed

Direktøren understreger, at der har været interesse for ejendommene, men ønsker ikke at kommentere, om der har været afgivet bud.

Han tilføjer dog, at man også gerne ser på det, hvis der kommer bud på enkeltejendomme, selv om man foretrækker at afhænde hele virksomheden på en gang.

"Vi mener, at vi har en god virksomhed, som samlet laver et fornuftigt resultat og har nogle synergier ved driften. Vi indkøber og omsætter store samlede volumener samt lærer hele tiden af best practice og har nogle gode rapporterings- og sammenligningssystemer", siger han.

Hvor DPL Invest for nogle år siden var udskældt blandt andelshaverne i Danish Agro og DLG for at levere store underskud, har der de seneste år været bedre indtjening på smågriseproduktionen. I 2019 lød overskuddet på 11,5 mio. kr. efter skat, mod et underskud på 16,4 mio. kr. i 2018. 2017 endte med 21,8 mio. kr. på nederste linje, mens 2016 endte i et nul.

Faktaboks

DanPiglet A/S - DPL Invest

  • DanPiglet har været ejet 50/50 af Danish Agro og DLG siden 2001, hvor man overtog det fra KFK. Dengang talte DPL Invest 21 ejendomme, 20.000 årssøer, 500.000 smågrise og 100.000 slagtesvin.
  • I dag er der 8.500 årssøer fordelt på 7 sites.
  • Årlig produktion af omkring 280.000 smågrise, der sælges ved 30 kg.
  • DanPiglet har ca. 50 medarbejdere i dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle