Aben kan - som ofte - lande hos landbruget

Myndigheder tager næppe ansvaret.

Hvorfor er det så vigtigt, om 23 landmænd får deres penge til tiden?

»Ordningen om minivådområder har været meget igennem og bygger på frivillighed. Det vil sige, at jo flere problemer, desto færre har lyst til at være med. Og det er et problem, for landbruget har lovet at være med«.

Hvad kommer der til at ske nu?

»Til april åbner den største runde nogensinde med over 200 mio. kr. i puljen, og det bliver spændende, hvordan opbakningen bliver efter de mange dårlige historier om IT-problemer osv. Det er tosidet, fordi alle de landmænd, LandbrugsAvisen har talt med, er ovenud tilfredse med deres minivådområder, som jo dybest set er en lille, fin sø. Det giver dyreliv, øger biodiversiteten, og de har forskellige planer om at plante vilde blomster eller bygge shelters i nærheden«.

...men?

»Det skaber frustration for de involverede landmænd, når tingene trækker ud, og de ingen forklaring får. Det er selvfølgelig forskelligt fra landmand til landmand, men ikke alle synes, det er lige sjovt at have flere hundredetusinde ude at svømme«.

Kan det ramme landbruget?

»Da Berlingske i februar 2019 lavede en status på indsatsen fra Landbrugspakken, pegede kritikpilen én vej - på landbruget. Selv om daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) erkendte, at noget af skylden lå på bureaukratiet, fik landbruget den største del af kritikken for ikke at leve op til det, man har lovet. Det er svært at se for sig, at embedsværket kommer til at tage skylden på sig, når den offentlige opmærksomhed igen retter sig mod kvælstofindsatsen«.

Hvorfor er minivådområderne overhovedet så vigtige?

»Minivådområderne var sammen med bl.a. skovrejsning og de store vådområder er en del af aftalen i Landbrugspakken. Her fik landbruget lov at gøde mere, mod at man selv laver frivillige indsatser, der kan begrænse kvælstofudledningen. Minivådområderne er et af de frivillige tiltag og er derfor ’betalingen’ for at må gøde optimalt«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle