Afgiftsændring kan sikre fremtid for biogas

Biogas bør side-stilles med træpiller og fritages for energiafgift, mener Biogasbranchen.

I biogasbranchen er man bekymrede over at staten reelt har sat prop i udbygningen af biogasanlæg med en ny lov, der lukker for tilgangen til at få støtte til driften. Efter de nye regler kan man ikke opnå støtte til nye anlæg eller udvidelse af produktionen på eksisterende anlæg, med mindre man har levere til gas- eller elnettet senest 1. januar 2020. Dog gives der dispensation til alle der kar købt et anlæg inden 08.02 2019 Ifølge Frank Rosager, der er direktør i interesseforeningen Biogasbranchen har ændringen betydet, at omkring en snes potentielle nye biogasanlæg er sat på stop.

»Det betyder, at der ikke er noget incitament for at bygge nyt, når driftsstøtten forsvinder«, siger Frank Rosager.

Driftsstøtten, der i dag er på 40 øre/kW gas, gives dog forsat til alle eksisterende anlæg i 20 år fra første støttedag og mindst frem til 2032. I Biogasbranchen beklager man lukningen af støtteordningen og arbejder for, at en afgiftsændring i stedet kan være med til at puste liv i nye projekter:

»Vi ser gerne, at man erstatter driftsstøtten til nye anlæg med en afgiftsfritagelse for biogas, der leveres gennem gasnettet. I dag betaler man CO2- – og energiafgift på biogas på 29 øre inklusiv moms pr. kW. Hvis man fritog nye anlæg, der ikke får driftsstøtte, for afgiften, så ville udbygningen af anlæggene ikke gå i stå«, siger Frank Rosager. Han understreger, at fritagelsen for energiafgiften vil sidestille biogas med træpiller.

Ændringsforslag

Loven, der fjerner driftstilskuddet, skal 2. og 3. behandles inden jul, men forinden har Dansk Folkeparti stillet et ændringsforslag, der skal forhindre, at man i Danmark kan få statsstøtte til gas, der via salg af certifikater ender i f. eks. Sverige, hvor der er risiko for at gassen støttes med afgiftsfritagelse. En model, gashandlere kan udnytte til at sikre to gange statsstøtte til den samme gas, fordi det svenske støttesystem er strikket anderledes sammen end det danske.

»Men problemet ved at fratage de danske biogasproducenter støtten, hvis gassen bliver solgt videre til et land med et andet støttesystem, er, at den danske producent ikke er herre over, hvor gassen ender. Certifikaterne kan i princippet bliver solgt videre i en lang kæde af handler og det kan i vores optik ikke være rimeligt, at den danske producent kan miste støtten som følge af noget, som man ikke har indflydelse på«, siger Frank Rosager, der mener, at det er svenskerne selv må tage højde for, om dansk gas med støtte får en fortrinsstilling via ekstra støtte.

Hvem får gevinsten

Mens det på landeniveau er afgjort, at den biogas, der er produceret på gylle og som erstatter fossilt brændsel, godskrives med 80 pct. i landbrugets CO2-regnskab og 100 pct. hos køberen, så er det stadig ikke bindende mål for de forskellige sektorer. I dag køber Arla f. eks. biogas og indregner CO2-besparelsen i deres mål for en klimaneutral mælkeproduktion. Et regnskab, der giver god mening, hvis biogassen er produceret på kvæggylle. Men som altså kan betyde, at svineproducenternes gylle i virkeligheden bidrager til at gøre kvægsektoren klimavenlig uden selv at blive godskrevet for det.

Faktaboks

Lovforslag: Stop for pristillæg

  • Biogasbranchen holdt tirsdag 3. december økonomiseminar med 190 deltagere, hvor man bl.a. diskuterede et ændringsforslag til loven om støtte til driften af biogasanlæg.
  • Forslaget går ud på, at hvis der udstedes bionaturgascertifikater for den opgraderede biogas, og disse sælges til udlandet, vil pristillægget være betinget af, at biogassen hverken får direkte eller indirekte støtte i modtagerlandet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle