Afrikansk svinepest giver drøje hug til udlandslandbrug

Der var drøje økonomiske stryg målt på omsætningstallet hos de fleste af de 10 største landbrug, der i 2020 havde dansk selskabsadresse.

Fællesnævneren for listens 10 landbrug er et vidt forgrenet netværk af aktiviteter i udlandet. Især udenlandsk svineproduktionen fylder på regnskabsbøgerne.

Derfor er omsætningsnedgangen heller ikke overraskende. Afrikansk svinepest har hærget i Østeuropa, Rusland og Kina.

Tag eksempelvis AgroEast, der har Jørgen Tørnæs siddende for bordenden i bestyrelsen. Selskabets russiske svinebesætninger blev ramt af afrikansk svinepest i 2019, hvilket i 2020 resulterede i en omsætning på 119 mio. kr. – et fald på 52 mio. kr. i forhold til året før. På bunden lyste et rødt minus med tallene 40,8 mio. kr.

Flere selskaber har dog – selv på trods af omsætningsnedgang – reddet sig et par pæne plusser på bunden. De to højdespringere målt på årsresultatet er MLM Group og FirtFarms, der kom ud med et årsresultat på henholdvis 69,3 mio. kr. og 21,4 mio. kr.

Flere af landbrugsselskaber, der har været hårdt ramt af svinepest, melder nu, at de vil genstarte eller har genstartet produktionen. Zythomir Holding, der årligt producerer 190.000 slagtesvin i Ukraine, begyndte det arbejde allerede i 2020.

Også Scandinavian Farms, der tidligere var et uomgængeligt navn på denne liste, og som stadig står uden for det gode selskab på grund af lave omsætningstal, planlægger fuld kraft på produktionen i 2021. Så hvis alt går vel, kan det måske blive til et comeback på listen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle