Afviser dommedagsscenarie

Aflivningen af mink halter langt efter smittespredningen, men det skal ændres nu.

Antallet af minkfarme, der er smittet med coronavirus, er tredoblet, siden regeringen 1. oktober valgte, at smittede og ikke smittede farme skal slås ned.

Ud over stigningen i antallet har smitten spredt sig fra Nordjylland til farme i Bording og Esbjerg.

Fødevarestyrelsens aflivningskorps har dermed halset langt efter smittespredningen.

»Det går ikke den rigtige vej, og det er stadig virkelig vigtigt, at vi alle sammen gør vores ypperste for at undgå, at flere mink bliver smittet«, siger beredskabschef i Fødevarestyrelse Nikolas Kühn Hove, der forklarer videre:

»Strategien er, at så snart der er et nyt tilfælde syd for Limfjorden, sætter vi ind der først«.

Kan alle blive smittet?

Med den hurtige spredning trænger spørgsmålet sig på, om Fødevarestyrelsen kan forestille sig, at alle landets minkfarme bliver smittet.

»Sådan nogle skrækscenarier er ikke en del af min planlægningshorisont«, lyder det fra Nikolas Kühn Hove efter en længere tænkepause, hvorefter han fortsætter:

»Der er nogle faktorer, der gør, at situationen kan blive anderledes. Dels går vi i november ind i pelsningssæsonen, og det sænker antallet af mink, der kan blive smittet, dels kan vi se, at avlerne gør alt, hvad de kan med afspritning, isolation og så videre. De tager det virkelig alvorligt«.

Beredskabschefen fortæller videre, at der ikke er lavet prognoser for, hvor meget smitten kan sprede sig.

»Men de nævnte faktorer gør, at jeg ikke kan rigtig kan forestille mig et dommedagsscenarie som det, du nævner«.

Skal firedoble tempo

Fødevarestyrelsen arbejder lige nu med at få hastigheden op i aflivningsarbejdet.

Målet er at komme op på 100.000 mink om dagen, mens man lige nu kan præstere en fjerdedel af dette.

Temposkiftet skal ske ved at opruste på mandskabet, men også ved, at avlerne selv må stå for hele processen med aflivning, rengøring, desinficering osv. Det har Danske Minkavlere længe talt for.

Ifølge formand Tage Pedersen skulle dette være indført for uger siden.

»Forudsætningen om, at vi skulle være langsomme, køber jeg ikke. Der har været forhindringer undervejs, og det er mange hjul, der skal op at køre på kort tid. Det er en opgave, som aldrig har været løst før, og vi er kommet langt på tre uger. De tre første aflivninger skete med hjælp fra avlerne«, siger Nikolas Kühn Hove.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle