Akkordordninger kan give skattesmæk

Det kan give økonomisk trængte landmænd uventede skatteomkostninger, når der indgås akkordordninger med banken, lyder det fra Videncentret.

Det kan give skattemæssige drøn på tuden, når landmænd indgår aftaler om gældsnedsættelse med bankerne, hvis de er kommet så langt ud økonomisk, at et tvunget farvel til erhvervet er en nødvendighed. Men ofte kan en justering i aftalen med banken gøre forskellen på et eventuelt skattesmæk. Sådan lyder meldingen fra Videncentret for Landbrug.

»Vi har set nogle landmænd, som har store avancer på salget af deres ejendomme, og de skal være særligt varsomme med, at de ikke får en skatteregning. Indtil videre er det lykkedes os at undgå skatteregninger, men det kræver, at man er godt inde i reglerne, hvis det skal undgås,« siger Jane Karlskov Bille, specialkonsulent i økonomiafdelingen hos Videncentret for Landbrug.

Et af eksemplerne på noget, der kan give problemer, er ifølge Videncentret, at der efter ejendomssalget ikke er midler til at betale et eventuelt skattekrav, som kan komme, hvis der er en avance på ejendomssalget.

Fordel at skyde aftale

»Der hvor man skal være meget opmærksom er, hvis man indgår en aftale med sin bank det år, hvor man sælger - også selvom det er en tvungen afståelse eller en tvangsauktion. I det øjeblik man får gældsnedsættelse, får man begrænset sit underskud, men det kan ikke trækkes fra i en eventuel avance på salget af ejendommen. Derfor kan det godt være, at det er en fordel, hvis landmanden først indgår aftalen om gældsnedsættelse med banken til året efter, at salget er sket,« siger Jane Karlskov Bille.

Derfor anbefaler hun, at landmanden får sin rådgiver med ned til banken, inden en eventuel akkordordning underskrives.

»Det er nu også mit indtryk, at de fleste landmænd har deres rådgivere med, og det er klogt, fordi der kan være skattemæssige konsekvenser af en aftale med banken, som de ikke umiddelbart er klar over,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle