Alle gætter: Hvilket mærke får Junker

Danish Agros klare melding om at ville ind i maskinhandel på alle sine kernemarkeder får spekulationerne til at blomstre: Hvilket mærke vil lade sig kapre af Christian Junker?

Skal det være rødt, blåt eller måske grønt?

Spekulationerne om farver, konstellationer og set-up hvirvler rundt i maskinbranchen, efter Danish Agros topchef, Christian Junker, i denne uge klart meldte, at koncernen vil ind i maskinhandel både i Danmark og resten af koncernens kernemarkeder.

Overraskelsen fra branchefolk var til at overse, for grovvarekoncernen har i længere tid haft følehornene ude - og flere havde også bemærket, at Danish Agro har taget tilløb ved at lægge sine maskinforretninger i Finland, Estland, Polen og Tjekkiet sammen i en selvstændig division.

Alligevel er meldingen opsigtsvækkende og kan starte lidt af et udskillelsesløb, hvor de stærkeste vil vinde på parløb og nye samarbejder, mens de svageste risikerer at falde helt ud.

For kombineret med den store bilkoncern Semler Gruppens opkøb af John Deere-forhandlere, så kan det potentielt føre til lidt af et jordskred i maskinbranchen, der i årevis har talt om, at der var behov for en mere enkel struktur - men hvor handlingen ikke helt er fulgt med snakken.

Ingen tør gætte, alle spekulerer

Ingen branchefolk, som LandbrugsAvisen har talt med, vil dog gætte offentligt på, hvilket mærke, Danish Agro kan ende med at gifte sig med.

Andelsselskabet har allerede aftaler med hele tre af de store mærker i udlandet, og her kunne der være synergier ved at udbrede de aftaler til flere lande, påpeger nogle.

Andre bemærker dog, at Claas har en opsagt forhandlersaftale med LMB Danmark med udløb i 2018 og er på udkig efter en ny konstellation.

Den spekulation vil LMB’s direktør, Michael Husfeldt, dog ikke ind i.

Heller ikke Christian Junker vil ind i gisninger om, hvilken farve skilte han ønsker sig på de nye centre.

Han påpeger dog gerne, at han på ingen måde har travlt. Og at koncernen ikke kun kigger på Danmark, når og hvis der skal indgås en aftale, men i stedet er opmærksomme på, at der kan være »cross-border-fordele«. Altså, at Danish Agro ved at tage flere lande på en gang kan være mere interessant for de store fabrikanter.

Faktaboks

Danish Agro-maskiner

  • Omsatte i 2015 for 1,8 mia. 
  • John Deere i Finland og Estland
  • New Holland i Polen
  • Egco i Tjekkiet
  • Danish Agro vil sælge maskiner i alle kernelande omkring Østersøen - bortset fra Tyskland

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle