Alle holder vejret: Får Tyskland svinepest?

12 km fra den tyske grænse kæmper polske myndigheder for at holde afrikansk svinepest under kontrol. Danish Crown afventer.

Et par kilometer skov, en flod - og flere steder et hegn.

Det er p.t, hvad der adskiller Tyskland fra at få svinepest.

Ugens nyhed om, at afrikansk svinepest (ASF) er fundet i et polsk vildsvin kun 12 km fra den tysk-polske grænse, gik sin rundgang i de tyske medier.

Gyset er tydeligt, om end der er yderst få kommentarer fra markedsaktører som slagteribosser og svineproducenter refereret i de tyske medier, formentlig fordi de holder vejret.

Spørger man efter mulige scenarier på priser og slagtninger i tilfælde af et egentligt udbrud i Tyskland, er der nemlig bemærkelsesværdigt få svar.

Danish Crown, der selv slagter omkring 3 mio. grise årligt i Tyskland, er heller ikke videre meddelsom.

»Vi vil ikke være med i gætterier om, hvad der vil ske i tilfælde af et udbrud. Vi har forberedt os, men det giver ikke mening at tale konsekvenser, for det vil være afhængig af karakteristikken af udbruddet«, fortæller pressechef i den danske slagterikoncern Jens Hansen.

Kan der regionaliseres?

En stor faktor i gyseren er, om et udbrud af svinepest vil opdages i vildsvin - eller mere alvorligt i en besætning.

Men det helt store spørgsmål i tysk svineproduktion er, om man kan få de kinesiske myndigheder med på en såkaldt regionalisering i tilfælde af et udbrud.

Den markant største del af tysk svineproduktion sker nemlig i den vestlige del af landet. Her holder de tre suverænt største aktører Tönnies, Vion og Westfleisch til.

Alene disse tre sidder på over 40 procent af de over 55 mio. tyske slagtninger årligt.

Kunne disse fortsat have tilladelse til eksport til det yderst svinekøds-sultne Kina, vil konsekvenserne være overskuelige.

Imidlertid går rygterne i Tyskland fra den ene yderlighed til den anden. Således hører man alt lige fra, at en aftale allerede er på plads, til at kineserne aldrig vil acceptere en sådan.

Clemens Tönnies, slagteribossen bag knap hver tredje tyske slagtning, udtalte kort før jul, at et udbrud af ASF »ikke ville føre til mærkbare prisfald« i Tyskland. Det skete med henvisning til, at dansk, spansk og hollandsk eksport til Kina er så massiv.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle