Alle kan søge om dispensation for at så efterafgrøde

Man skal inden 1. september søge dispensation til at så efterafgrøder for sent.

Torsdag kom kortet fra NaturErhvervstyrelsen, hvor det fremgår, i hvilke områder landmænd uden videre kan få dispensation til at så efterafgrøder efter 20. august. Det kræver dog fortsat, at man sender en ansøgning. Kortet har været længe undervejs og ventet med spænding, fordi høsten er forsinket, og mange kan ikke så efterafgrøder til tiden. Dermed kan de komme i klemme i forhold til MFO-afgrøderne, der er en forudsætning for udbetaling af en del af EU-hektarstøtten.

Alle kan søge

Hvis man ikke kan finde sig selv på kortet, skal man ikke fortvivle. Alle kan nemlig søge om dispensation. Er man på kortet, er dokumentationen på plads. Er man ikke på kortet, skal man dokumentere, at vejrliget har været usædvanligt, så man ikke kunne så til tiden. For eksempel med lokale klimadata fra DMI. Ved avisens deadline lå det dog ikke klart, præcis hvordan man skal dokumentere det.

Efterafgrøder før raps

Det er vigtigt at holde sig for øje, at man skal så tidligst muligt. Man kan altså ikke bare henvise til, at den mark, hvor efterafgrøderne var planlagt, ikke var høstet og klar. Kunne man have sået i en anden mark, skal man det. Det betyder, at hvis man sår efter 20. august, skal efterafgrøderne sås før rapsen. Ellers kan myndighederne argumentere for, at man kunne have sået dem tidligere.

Søg før 1. september

Dispensationen for at så efter 20. august skal søges før 1. september. Der er altså 10 dage at løbe på.

Det forventes, at NaturErhvervstyrelsen laver et skema, som man sender pr. mail til NaturErhvervstyrelsen.

Kontrol fra 15. september

Kontrollen, med at efterafgrøderne er sået, begynder 15. september. Da forventes efterafgrøderne at være spiret, og kontrollørerne vil forholde sig til, hvor etablerede efterafgrøderne er.

Hvis man er for travlt optaget af høsten og i tvivl om, hvor vidt man er berettiget til at få dispensation, eller hvordan man får den, kan man få hjælp hos sin planteavlskonsulent.

Ved LandbrugsAvisens deadline var det ikke muligt at få de endelige retningslinjer fra NaturErhvervstyrelsen, men de vil være at finde på www.landbrugsavisen.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle